Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2009. máj. 2.

Játékok - Ügyeskedj! (folytatás)
Titkos karmester

"Küldjetek ki valakit a teremből és a benn maradók válasszanak egy titkos karmestert. Üljetek le úgy, hogy a karmestert csak néhányan figyeljék, akiket szintén kiválasztotok. A többiek, ezeket szemmel tartva kapcsolódnak be a játékba. A karmester különböző kézmozdulatokat talál ki, melyeket titokban elkezd, a többiek pedig követik ezt a mozdulatot. Gyorsan kell csinálni, hogy a kiküldött gyermek nehezen tudja megállapítani, ki kezdi a mozgást."

Mániás család

"Ennél a játéknál is küldjetek ki valakit. A teremben maradók állapodjanak meg egy mozdulatban, ez lesz a család mániája. A bejövő kérdéseket tesz fel, melyre mindenkinek válaszolnia kell. Válaszadás közben mindenki ugyanazt a mozdulatot tegye, amelyben megegyeztetek. Közben természetesen -eltérő mozdulatot is lehet végezni. A kérdezőnek ki kell találnia, hogy mi ez a mozdulat."

Tenyérbe csapós körfogó

"Alakítsatok kört. Válasszatok ki valakit, aki a körön kívül helyezkedik el. A körben állók kezüket tegyék hátra. A kívül álló körbe jár és valakinek a tenyerébe csap, aztán futni kezd. Aki az ütést kapta, az lesz a fogó. A menekülőnek a kört megkerülve a fogó helyére kell befutnia. Ha sikerül, a fogóból lesz az új menekülő és kezdődhet újra a játék."

Futás a fáig

"Az előző játékot játszhatjátok úgy is, hogy egy vonalba álltok, kezeteket magatok elé téve és a menekülő a vonal előtt sétál. Tenyérbe csapáskor neki kell megfordulnia, míg a futó azonnal üldözőbe veheti. Jelöljetek ki egy házat (fát) amelynek elérése a menekülő célja."

Körkapcsolás

"Álljatok körbe, fogjátok meg egymás kezét. Valaki középre áll, ő lesz a telefonközpontos. A körben állók valamelyike elkezdi a játékot, bejelenti, hogy kinek akar telefonálni. (Pl: Annát hívom!) A telefonálás úgy történik, hogy a mellette állók egyikének megszorítja a kezét, úgy, hogy a telefonközpontos ne vegye észre. A mellette állónak ugyanilyen módon kell továbbítania az üzenetet. Mindaddig folytatódik a kézszorítások átadása, míg el nem ér a hívotthoz. Ő jelzi, hogy megkapta az üzenetet és most ő hívhat valakit. A telefonközpontos bárhol észreveheti, hol tart a kézszorításos üzenet továbbítás. Akinél észreveszi, azzal helyet cserél és most ő lesz a telefonközpontos."

Zsineg fogyasztó

"Rendezzetek autóversenyt autó nélkül! Annyi gyufásdobozra kötött 3-4 m-es zsinegre van szükségetek, ahányan játszani akartok. Tegyétek a gyufásdobozokat egy vonalba és feszítsétek ki a zsinegeket! Majd egy adott jelre egyszerre kezdjétek a tenyeretekre feltekerni. Az lesz a győztes, aki előszörre tekeri fel a zsineget és a gyufásdobozát a kezében tartja."

Kavicskapó

"Alakítsatok kört. Egy gyermek kezében kavics van, aki a körön kívül sétál, majd a körben állók egyikének a hátratett kezébe teszi a kavicsot. Aki kapta, annak úgy kell kitörnie a körből, hogy a mellette állók ne kaphassák el. A szomszédok nem mozdulhatnak el a helyükről, csak a kezükkel foghatják meg az új kavics tulajdonost. Ha sikerült kifutnia a körből, anélkül, hogy megérintették volna, azonnal visszaállhat a helyére és folytatódik a játék, melyben újra az előző gyermek sétál a körön kívül. Ha a szomszédai megfogták, helyet kell cserélnie a körön kívül álló gyermekkel."

Pénzválogatás

"Tegyetek minden játékos elé ugyanannyi darab különböző pénzérmét! Kössétek be a szemüket. A játékosok próbálják meg tapintással szétválogatni a pénzérméket. Akinek a leghamarabb sikerül a válogatás, az lesz a győztes."

Babot a borsótól

"Ezt a válogatós játékot nagyon sok tárggyal lehet játszani. Versenyezzetek, bekötött szemmel, ki tud pl. gyorsabban babot és borsót szétválogatni."

Cseke Miklós: Jó játék az ujj a kéz a kar könyve alapján
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...