Rendszeres olvasók

2009. máj. 11.

Kötelező beszolgáltatás az óvodában???




Az elmúlt hetekben véletlenül akadtam egy blogra és annak egy bejegyzésére,
"Kötelező beszolgáltatás az óvodában " címmel.


Napokig őrlődtem, hogy reagáljak-e erre a bejegyzésre. Aztán a kolléganőimtől hallottam, hogy a TV is foglalkozott a témával. Ezért úgy döntöttem, hogy egy pár dolgot le kell írnom ezzel kapcsolatban.

Kicsit igazságtalannak érzem "okosanya" írását, bár lehet, hogy nem lett megfelelően tájékoztatva az óvodájában.

Sajnos az óvodák helyzete, (mint minden intézményé) évről-évre romlik, egyre kevesebb a pénz. Az önkormányzati óvodákban lassan már csak arra elég a pénz, hogy a rezsit kifizessék. Állandóan csak azt halljuk, hogy spórolni kell, 20 foknál már nem lehet melegebb télen, felújításra nincs pénz, az apróságokról nem is beszélve!

A mi óvodánk is ősrégi bútorokkal, kazánnal, udvari felszerelésekkel stb. működik. Ha valami újat, jobbat szeretnénk, pályáznunk kell, amit mi maximálisan ki is használunk. Gondolom az óvodák többsége ezt teszi. Azt megjegyzem, hogy nem szakember készíti a pályázatokat, hanem óvónők, akik szabadidejük nagy részét erre áldozzák.
Takarító eszközökre, kisebb javításokra is alig jut pénz, higiéniai felszereléseket pedig kénytelenek vagyunk a szülőktől kérni. Nem szívesen, mert úgy érezzük, mintha koldulnánk!

A szülők anyagi helyzete sem egyforma, lehet, hogy valakinek "csak a METRO-s" holmikra telik. De van, akinek még arra sem! Akkor azzal a gyerekkel mi legyen?

Azt pedig kimondottan sértőnek érzem, hogy olyat feltételez "okosanya", hogy az óvónők "titokban nagykert nyitottak a szülők által bevitt holmikból".
Azt pontosan nem lehet kiszámítani, hogy melyik gyermek mennyi zsebkendőt használ el fél év alatt. Van olyan gyermek, aki egy nap alatt fél csomag (100-as) zsebkendőt is elhasznál, ha meg van fázva. (Mert ugye nem mindig egészségesen járnak a gyerekek óvodába!? Munkahely megőrzés stb.) Az pedig megoldhatatlan, hogy minden gyermek az anyukája által hozott felszerelést használja.

Úgy gondolom, hogy egy jó óvodai közösségben a szülők és az óvónők meg tudják azt beszélni, hogy miből, mennyi szükséges. Talán még a WC papír és papírzsebkendő márkáját is meg lehet beszélni, hogy ebből ne legyen probléma.
Abban viszont egyet értek okosanyával, hogy szülőket nem lehet kipellengérezni egy táblára, mert nem hozta be az e.ü. csomagot. Másért sem!! Ilyen táblának nem lenne szabad felkerülnie egy óvoda falára sem!!

"Okosanya" bejegyzésének utolsó mondatára a következőt tudom írni:
Az óvodai oktatás valóban ingyenes, mint sok más dolog (iskola, felsőoktatás, stb.), de nem az ott dolgozók tehetnek arról, hogy ilyen megoldásokra kényszerülnek.

Mondjátok el a témával kapcsolatos észrevételeiteket, Ti mit tapasztaltok az óvodátokban?


1 megjegyzés:

  1. Kedves Márti,

    a cikkemet nem az óvónők elleni támadásnak szántam, hanem figyelem felhívásnak egy újabb politikai cirkuszra.

    A "nagykeres" szófordulatot viccnek szántam, nem gondoltam komolyan, hogy bárki is komolyan veszi.
    Én is tisztában vagyok vele, hogy mennyire nincs pénz az óvodában az igazán lényeges dolgokra. Az persze más kérdés, hogy az adott óvodában milyen módszert használnak a szülők bevonására.(lásd a mi óvodánkat, nem mindegy hogyan kéred!)

    A cikk megírását igazából a felháborodás iratta velem: egyszerűen hihetetlennek érzem, hogy ma, amikor a szülők nagy része munkahelyi, lakáshiteles, stb. problémákkal küzd és persze közben erejéhez mérten támogatja az óvodát, iskolát a gyermeke megfelelő ellátása érdekében, képes egy politikus ilyen álszent szöveget bedobni.

    A cikk végén fel is tettem költői kérdésemet a T. Politikus Úrnak, mégis hogyan gondolja megoldani ezt a problémát, ha eddig, a nem válságos években is a szülőkre kellett támaszkodni a rendszernek.

    Az óvodai beszolgáltatást a hálapénzhez tudnám hasonlítani, igazából egyik megszüntetésére sem találtak még ki jó megoldást, tehát folytatjuk a hagyományt a jobb jövő reményében.

    További sok sikert a munkádhoz!

    okosanya

    VálaszTörlés

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...