Az oldalamon óvodával és az óvodás korú gyermekekkel kapcsolatos dolgokról, valamint a varrott játékok készítéséről olvashatsz. Legszívesebben Waldorf babákat, manókat, bábokat készítek.

Ajánlom az oldalam óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra".

Szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről, esetleg saját készítésű játékok varrására vállalkoznának gyermekük fejlődése érdekében.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2009. máj. 24.

Rágónapok


A gyermek nem "kis felnőtt". Szervezetének sok építőkőre van szüksége, hiszen a gyermek állandóan fejlődik, erősödik, gyarapszik, növekedik. Sok tejre, tejtermékre, tojásra, húsra, vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége.

Itt a zöldség, gyümölcs szezon!! Sok szülő panaszkodik, hogy semmilyen praktikával nem tudja rávenni gyermekét a gyümölcsök, zöldségek fogyasztására. Nálunk a probléma megoldását segíti az ovis "rágónap".

Fokozatosan a gyermekek többsége rászoktatható a rágcsálásra, egymás kedvéért szívesen kipróbálják az ismeretlen dolgokat. Kezdetben a hét egy napja volt kinevezve rágónapnak, de később bővült a rágcsáló napok száma. Ez főképp a szülőknek köszönhető, mert folyamatosan ellátták és ellátják a mai napig is a gyermekeket rágcsálnivalókkal. Így minden nap jut finom falat az ovisainknak.
Sokat járunk a közeli piacra is, ahol együtt vásárolunk a gyerekekkel, majd az oviban megmossuk, felszeleteljük és megesszük a zöldségeket, gyümölcsöket. Természetesen közben megbeszéljük a jellemzőiket: formájukat, ízüket, illatukat stb. Gyakran készítünk egyszerű salátákat is, amit még élvezetesebb együtt elfogyasztani.
A rágcsálás már szinte "szertartássá" vált. A nap legnyugodtabb részében, mesehallgatás közben, mindenki kedvére rágcsálhat.

Voltak gyerekek, akik kezdetben csak almát fogadtak el, azt is csak meghámozva. Szép lassan, mára már ők is megeszik a zöldségek és gyümölcsök többségét.

Tehát, a lényeg, hogy ne hagyjunk fel a próbálkozással és ne helyettesítsük a gyümölcsöt, zöldséget valami nasival!
2 megjegyzés:

  1. Segitsetek már nekem 4-dikeseknek verseket!!!

    VálaszTörlés
  2. Milyen verseket keresel?

    VálaszTörlés

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...