Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2009. ápr. 29.

Játékok - Ügyeskedj!
A kéz egy olyan játékszer, amely mindig "kéznél" van. Játszhat a gyermekünk a kezével egyedül, a barátjával, de csoportosan is. Ezek a játékok nem igényelnek különösebb szervezést, drága kellékeket, mégis mulatságosak. Ezért a szülők sikeresen alkalmazhatják bulikon is.Kapd el a botot!

Két gyerek játszhatja. Az egyik két mutatóujja közé fog egy 20-25 cm hosszú botot. Társa- kezét a bot felé helyezve - feszülten figyeli azt a pillanatot, amikor a botot a társa elengedi. Olyan gyorsan kell utána nyúlnia, hogy a bot ne essen le a földre.

Tolvajjáték

Két gyermek játszhatja.
"Tegyél a nyitott tenyeredre egy pénzérmét és nyújtsd előre a kezedet! Társad helyezze rá a kezét a tiedre, a kézfeje legyen a pénzen.
Feladat: hirtelen mozdulattal kezét megfordítani és kikapni a kezedből a pénzt."

Rókacsapda

A játékot hárman játszhatják.
"Készítsetek kötélből hurkot a földön, két oldalról a két vadász fogja meg. A harmadik játékos a róka, aki a hurokba tett csemegét (gesztenye, dió, alma stb.) akarja megszerezni. Olyan gyorsan kell a hurokból az eleséget kikapnia, hogy a vadászok a hurkot ne tudják a karján összerántani. Mindenki ötször próbálkozhat. Az a győztes, akinek többször sikerült kicsennie az ételt."

Kapd el és vedd fel!

A játékot többen játszhatják.
Nem kell hozzá más, csak néhány kavics. A játékosok egymás után játszhatnak. Aki sorra kerül, leteszi maga elé a kavicsokat. Egyet feldob és egyet hirtelen felkap a földről a markába. A lehulló kavicsot is el kell kapnia. Ha sikerül tovább játszhat. Újra feldob egyet és amíg vissza nem esik, markába veszi a földről a második kavicsot. Majd újra feldobja az egyik kavicsot és felszedi markába a harmadikat, és így folytathatja mindaddig, míg újabb és újabb kavicsokat tud a markába felvenni, s az eközben feldobott kavics is a markába hull vissza.

Ujjhúzás

Két gyerek játszhatja, asztalnál ülve. Begörbített mutatóujjaikat összeakasztják. Mindkettőnek az a célja, hogy a másik ujját kiegyenesítse. Az győz, akinek ez sikerül.

Ujjhúzás

"Állva játsszátok, úgy, hogy közöttetek egy vonal legyen a földön. Jobb lábaitokat helyezzétek egymás mellé, ezek nem mozdulhatnak el a játék során. Görbítsétek be mutatóujjaitokat, akasszátok össze és próbáljátok egymást áthúzni a vonalon! Akinek sikerül az a győztes!"

Ujjböködős

"Rajzoljatok a földre egy kört, majd álljatok a körbe fél lábon. Mutatóujjatokkal böködve próbáljátok egymást az egyensúlyi helyzetből kimozdítani. Egy kézzel lehet bökdösni, a másikat tegyétek hátra. Aki leteszi a lábát, vagy kilép a körből, az a vesztes."

Vedd fel a sapkát!

"Álljatok egymás mellé, lábatok érjen össze és fogjátok meg egymás kezét. Tegyetek magatok mellé egy-egy sapkát, elérhető távolságra. Annyira kell társatokat elhúzni, hogy a sapkát fel tudjátok venni. Az a győztes, akinek először kerül fel a sapka a fejére."

Told ki a körből!

"Rajzoljatok egy akkora kört, hogy mindannyian beleférjetek.
A cél: kitolni egymást a körből. Lökdösődni nem szabad. Az esik ki a játékból, akinek az egyik lába a körön kívül kerül."

Húzd a körbe!

"Ha egy nagy kört rajzoltok, az egyik csapat elhelyezkedhet a körön kívül, a másik a körön belül. A körön kívül állók igyekeznek a körből ki-, a belül állók pedig a körbe berántani ellenfeleiket. Az a csapat nyer, amelyiknek tagjai közül többen nyerik a páros viadalt."
2 megjegyzés:

  1. Én nem is tudom mit mondjak :)) Még csak most tanulok Óvónőnek és feladatként egy 20 játékból álló gyűjteményt kell összeállítanunk (ami persze majd később segít a gyakorlatban is) De ezek nagyon jó,sokat segít a magamfajta zöldfülű diákoknak is... Köszönöm szépen :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen! Remélem, találsz még olyan dolgokat, ami segíti a tanulmányaidat!

    VálaszTörlés

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...