Rendszeres olvasók

2009. máj. 25.

Együk, de miért is?



Mindenki tudja, hogy a zöldségek mennyire egészségesek. Most kezdődik a szezonjuk. Változatosan készíthetjük el őket, de legtöbbjük nyersen az igazi! Fogyasszunk belőlük minél többet! Kínáljuk gyerekeinknek is gyakran!

Uborka
Magas a kálium-, kalcium-, foszfor-, vas és fehérjetartalma, sok benne a vitamin, viszont kevés a kalória. Rendkívül egészséges, jótékonyan hat az emésztésre, vizelethajtó és méregtelenítő hatású. A kozmetikumban is használják: csökkenti a karikákat a szem alatt.
10 dkg 15 kcal

Sárgarépa
Főzve hasznosabb, mint nyersen, ugyanis a benne levő A-vitamin nem oldódik vízben, csak zsírokkal együtt hasznosul. Ezért vajon párolva a leghatékonyabb. Már a kisbabák is fogyaszthatják, segíti a csontozat fejlődését. Sok benne a kálium, ami hozzájárul a máj tisztításához. Ennek hatására a bőr szebbé válik.Gyulladáscsökkentő hatású. Jótékonyan hat a látásra. Fogyókúra alatt is fogyasztható, csökkenti az étvágyat.

PóréNagyon gyenge a hagymaíze, nyersen bátran fogyaszthatjuk. Magas az A-, B-, C-vitamin tartalma, sok vasat, illóolajat rejt magában.Egyesíti a vöröshagyma és a foghagyma jótékony hatásait. Vízhajtó, segíti az emésztést.
10 dkg 43 kcal

Paradicsom
Sok vitamint (B1, B2 C), ásványi anyagot (magnézium, vas, foszfor, kalcium, karotin) tartalmaz.Fogyasztása csökkenti különböző rákos betegségek kialakulásának esélyét. Gyulladáscsökkentő hatású bőrápoló.
10 dkg 12 kcal

Paprika
A nyers paprikában több, mint hétszer annyi C vitamin található, mint a citromban. magas az E vitamin tartalma, van benne B-vitamin, kalcium, magnézium. Fogyasztásával hozzájárulhatunk a rákbetegségek kialakulásának megelőzéséhez. Serkenti a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet. Erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést.
10 dkg 20 kcal

Burgonya
Fontos szénhidrátforrás. Magas a C-, B1-, B2- vitamintartalma. Ezek leginkább a héjában, vagy közvetlenül alatta találhatók. Ezért az újkrumplit elég megdörzsölni, az öregebbet pedig érdemes héjában megfőzni. Ha oljban nem sütjük, az egészséges étrendbe beilleszthető. Jelentős a keményítő tartalma. Tisztítja a szervezetet a lerakódott nehézfémektől. Ha rovarcsípésre nyers krumplit teszünk, nyugtató hatású.
10 dkg 75 kcal

Cukkini
Tápértékének jelentős része a héjában va, ezért hámozni nem szükséges. Pillanatok alatt megpuhul, könnyen emészthető.
10 dkg 31 kcal

Padlizsán
Nem szükséges hámozni, héja is fogyasztható. Sok C-vitamint, karotint tartalmaz, gazdag ásványi sókban, fehérjében, szénhidrárokban. Magas rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztésre.
10 dkg 27 kcal

Spenót
Az egyik legértékesebb zöldségünk. legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. Magas antioxidáns-tartalma jótékony hatással van a stresszre. B vitaminjainak köszönhetően serkenti az emésztést, viszont nyugtatja az idegeket. Magas, természetes sótartalma csökkenti a vércukorszintet. Sok benne az A- és K- és E-vitamin.
10 dkg 23 kcal


Én nagyon szeretem a zöldségeket, szinte minden déli étkezésnél fogyasztom. Egyszerűen készítem el magamnak: az idénynek megfelelő zöldségeket kockákra vágom és leöntöm joghurttal, vagy kefirrel.
Ha a családomnak készítek salátát, akkor bevált recepteket használok.

Görög parasztsaláta

Hozzávalók:
20 dkg paradicsom
20 dkg uborka
20 dkg kecskesajt (lehet más is)
201 dkg olivabogyó
1 fej lila, vagy vöröshagyma
ízlés szerint ecet, vagy citromlé
só, bors
a tálaláshoz fejessaláta

A zöldségeket megmossuk és kockákra vágjuk. A sajtot is felkockázzunk. A hagymát apróra szeljük, ha kell az olivabogyót kimagozzuk, majd a hozzávalókat összekeverjük, ecettel, sóval, borssal ízesítzjük. A kész salátát hűtőben 1-2 órán át érleljük Megmosott és jól lecsepegtetett salátalevélen tálaljuk.

Joghurtos sajtsaláta

Hozzávalók:
2 dl joghurt
1,5 dl majonéz
20 dkg kígyóuborka
1 csomag retek
1 db. kaliforniai paprika
1 db. póréhagyma
1 csomag kapor
20 dkg palóc gomolyasajt, vagy más félkemény sajt

fehér bors
olaj

A zöldségeket apró kockákra vágjuk, összekeverjük a majonézzel és a joghurttal, sóval ízesítjük, egy kicsi fehér borssal fűszerezzük, pár csepp olajat is teszünk bele, majd a finomra vágott kaprot, végül a sajtot is belekeverjük. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek, majd tálaljuk.

Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...