Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2009. máj. 19.

Bodza szezon


Tegnap egy volt kolléganőmnél voltam látogatóban. Finom bodza szörppel kínált meg. Én már egészen elfelejtkeztem a bodzáról, pedig régebben sokszor készítettem belőle én is szörpöt és teát.

Télen, nyáron kellemes itóka és nagyon egészséges.Teája hűléses betegségekben használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító és enyhe hashajtó hatású. Május-júniusban virágzik, ekkor lehet begyűjteni virágzatát, forró levegőjű árnyékban, vagy padláson lehet szárítani. Bővebben a www.hazipatika.com oldalon olvashatsz.
Sok ember fogyasztja reggeli teaként és napközben üdítő italként is.

Két kipróbált receptet ismerek:

Bodza szörp

3 liter hideg vízbe 5-6 szép virágot teszünk. Állni hagyjuk 24-36 órát, hűvös helyen.
Majd leszűrjük és literenként 60 dkg cukorral és ízlés szerint (fél csomag) citrompótlóval felforraljuk. Mielőtt üvegekbe töltjük a mokkáskanál nátrium-benzoát-ot adunk hozzá.
Vízzel, vagy szódával hígítjuk.


Bodza üdítő

5 l víz
4 db virág
40 dkg. cukor
1 db.citrom felvágva
1 kicsi doboz citrompótló.

Egy napig áztatjuk, majd fogyaszthatjuk.


A megszárított bodzavirágból főzött tea nagyon jó torokgyulladásra. 1l vízben 4-5 csipetet főzünk fel és napközben víz helyett kortyolgatjuk, de gargalizálhatunk is vele.

Egészségetekre!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...