Rendszeres olvasók

2009. máj. 24.

Rágónapok






A gyermek nem "kis felnőtt". Szervezetének sok építőkőre van szüksége, hiszen a gyermek állandóan fejlődik, erősödik, gyarapszik, növekedik. Sok tejre, tejtermékre, tojásra, húsra, vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége.

Itt a zöldség, gyümölcs szezon!! Sok szülő panaszkodik, hogy semmilyen praktikával nem tudja rávenni gyermekét a gyümölcsök, zöldségek fogyasztására. Nálunk a probléma megoldását segíti az ovis "rágónap".

Fokozatosan a gyermekek többsége rászoktatható a rágcsálásra, egymás kedvéért szívesen kipróbálják az ismeretlen dolgokat. Kezdetben a hét egy napja volt kinevezve rágónapnak, de később bővült a rágcsáló napok száma. Ez főképp a szülőknek köszönhető, mert folyamatosan ellátták és ellátják a mai napig is a gyermekeket rágcsálnivalókkal. Így minden nap jut finom falat az ovisainknak.
Sokat járunk a közeli piacra is, ahol együtt vásárolunk a gyerekekkel, majd az oviban megmossuk, felszeleteljük és megesszük a zöldségeket, gyümölcsöket. Természetesen közben megbeszéljük a jellemzőiket: formájukat, ízüket, illatukat stb. Gyakran készítünk egyszerű salátákat is, amit még élvezetesebb együtt elfogyasztani.
A rágcsálás már szinte "szertartássá" vált. A nap legnyugodtabb részében, mesehallgatás közben, mindenki kedvére rágcsálhat.

Voltak gyerekek, akik kezdetben csak almát fogadtak el, azt is csak meghámozva. Szép lassan, mára már ők is megeszik a zöldségek és gyümölcsök többségét.

Tehát, a lényeg, hogy ne hagyjunk fel a próbálkozással és ne helyettesítsük a gyümölcsöt, zöldséget valami nasival!




2 megjegyzés:

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...