Rendszeres olvasók

2009. máj. 17.

Nyári szünet az óvodában




A minap egy nagyon jó szülői kezdeményezésről olvastam (Tappancs) a nyári óvodai szünettel kapcsolatban.

Talán másnak is hasznos lehet!

A szülők többségének gondot jelent gyermeke elhelyezése a nyári szünet idejére. Ugyan van lehetőség kérni az elhelyezést az éppen ügyeletet tartó óvodában, de ez nem mindig szerencsés. A gyermekek többsége ugyanis nehezen viseli az új környezetet, az ismeretlen felnőtteket és gyerekeket. Ez az oka annak, hogy reggelente nehezen válnak el a szülőktől, sírnak. Így a szülők is nehezebben indulnak a munkába, gondolataik egész nap a gyermekük körül jár. Szerencséseknek mondhatók azok a szülők, akik nagymamákra, rokonokra tudják bízni csemetéiket a szünet 1-2 hetére.

Íme a jó ötlet, amit továbbítani szeretnék:

Az egy csoportba járó gyerekek anyukái, 3-4 fős csoportokat alkottak, beosztották szabadságukat: sorban, egymás után egy-egy hétig vigyáztak napközben egymás gyermekére, s így minden szülőnek csak egy heti szabadságába került az óvodaszünet. A gyerekek jól érezték magukat az új környezetben, hiszen csoporttársaikat és az anyukákat az oviból már jól ismerték.


Természetesen nagyon fontos, a cikk írója is hangsúlyozza, hogy "mindenki csak annyi gyermek felügyeletét vállalja, amennyit még türelemmel, ötletekkel, tárgyi feltételek megteremtésével elbír. Hasonló megoldásokat más közösségek is találhatnak, pl.: az egy utcában, lakótömbben élők, unokatestvérek, munkatársak stb., a lényeg, hogy a felnőttek és a gyerekek ne legyenek teljesen ismeretlenek egymás számára".


Mi a véleményetek? Esetleg van már tapasztalatok (jó-rossz) ezzel kapcsolatban? Osszátok meg velünk!!





4 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni a tavaszi és őszi szünetekkel kapcsolatban. Egy kisvárosban élek és problémát jelent számomra a gyermekeim elhelyezése a szünetekben. Ugyan történik felmérés, hogy ki kér ügyeleti nyitvatartást, de azt vagy nem íratják alá a dolgozó szülőkkel vagy egyénenként beszélik le róla azzal, hogy mások sem kérik, meg tudják oldani, nem lesz melegétkeztetés. Szeretném tudni milyen létszám felet kötelező ügyeletet tartani? Kötelezhető a szülő arra, hogy szabadságot vegyen ki ha nincs segítsége? HOgy lehet ezt előadni a munkaadónak? Ha fizetnem kell a gyermekem elhelyezéséért, megtéríti valaki? Éppen elég a szabim a téli, tavaszi, ősuzi szünetre plussz a nyári szünetben 4 hétre. Az óvodapedagógusoknak több szabijuk van? Köszönettel: Anyatigris

    VálaszTörlés
  2. Anyatigris!
    Azt tudom leírni Neked, hogy nálunk, hogyan működik a dolog. Minden hosszabb szünet előtt kötelező felmérni, hogy hányan igénylik az óvodai ellátást.Ilyenkor összevontan működnek a csoportok. 10 gyermek esetében nyitva van az ovi.Nyári szünetben az óvodák szakaszosan zárnak, tehát mindig van nyitva 1-2 óvoda, ahová a gyerekeket el lehet helyezni-ezt előre kell kérni. A pontos törvényi meghatározást nem tudom, de lehetetlen, hogy szünetekben legalább egy "ügyeletes" óvoda ne legyen, még kis városban is. Ennek utána kellene nézned a helyi Önkormányzatnál.
    Köszönöm, hogy írtál.
    Márti

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Az ötlet nagyon jó, bár engem még nem érint. De az említett szakaszos ovinyitvatartás nem feltétlen van meg mindenhol... gondolok itt kisvárosra és falura, mint pl. nálunk sincs. Az ovi bezár egy hónapra és vedd tudomásul. Ilyenkorra most ébredeznek a kezdeményezések a családi napközi, de az is kislétszámmal működik. De ez a közös felügyelet tényleg nem rossz főleg nálunk, ahol mindenki ismer mindenkit :D köszi az ötletet elraktároztam :)

    VálaszTörlés
  4. Jó lenne, ha nálatok működne ez a dolog! én is jó ötletnek tartom!

    VálaszTörlés

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...