Rendszeres olvasók

2009. jún. 21.

Matematikai játékok - bontás


Nyúl-farkas játék (bontás részhalmazokra)

4-5 éveseknek:Kiválasztom a szereplőket:6 nyúl, 2 bokor, farkas. A többiek szemben állnak velük. A nyuszik a réten szaladgálnak, amikor megjelenik a farkas. A nyuszik elbújnak a bokrok mögé.

A nem szereplő gyermekek segítségével megszámoljuk mennyi nyúl bújt az egyik, és mennyi a másik bokor mögé. Ezután a gyermekek ötletei alapján kipróbáljuk, hogy még hányféleképpen bújhatnak el a nyuszik. Ezután szereplőket cserélünk és a bokrok számát háromra növeljük.

5-6-7 éveseknek:A gyermekek fejlettségi szintjének megfelelően növelhető a nyuszik és a bokrok száma.

Horgászos játék (Bontás részhalmazokra)

4-5 éveseknek: A szőnyeget kinevezzük tónak. Ide kerülnek az előre az előre elkészített papírhalak (a szájuk gemkapocs) Minden gyerek kap egy horgászbotot (hurkapálcára fonállal mágnest erősítünk).A gyerekek körbejárják a tavat és megpróbálnak időre minél több halat kifogni. Az idő lejártával, párosítással eldöntjük, hogy hol van több hal, a tóban, vagy a parton.

5-6-7 éveseknek: A gyerekeket csoportokra osztva horgászversenyt játszunk. Minden csoportnak van egy tál, abba gyűjtik a kifogott halakat. A játék végén, a halak számától függően számlálással, vagy párosítással döntjük el, hogy melyik csapat nyert.

Vendégvárás (Bontás részhalmazokra)

4-5 éveseknek: Minden gyerek kap két kistányért és egy darab gyurmát. A gyurmából 6 db. kiflit kell készíteni. Amikor mindenki elkészült a kifliket el kell osztani két tányérra. Az összes megoldást kipróbáljuk. Mindenki kap még egy tányért és kipróbáljuk a három felé osztás összes variációját is.

5-6-7 éveseknek: Növeljük a sütemények számát 8-ra és a tányérok számát 4-5-re. A gyermekek értsék meg, hogy minden elosztás jó és akárhogyan osztogatnak, az összes kifli száma változatlan marad.

Játék a számkép kártyákkal

Szükséges eszközök: Minden gyermeknek nyakba akasztható számkártya 0-8-ig, különböző elrendezésű és mennyiségű ábrákkal. A kártyák mennyiségét meghatározza a gyerekek létszáma és a belőlük alkotott párok száma.

A játék menete: Az „Eszterlánc”, vagy „Siess libám” kezdetű dalra körbe járunk, majd a „Forduljon ki valaki”, illetve „Hány órára érjünk haza?” után egy gyermek mond egy számot. Akinek a kártyáján ugyanennyi van, „kifordul”, vagy „hazaért”.

A játékot tovább folytathatjuk az „Ennek a kislánynak kezdetű dallal. Azok állnak párba, akiknek a kártyáján ugyanannyi mennyiség van.

Variáció:

Úgy is játszhatjuk, hogy a számképek összege 8 legyen: 1+7; 2+6; 3+5……Ezek lesznek a párok.

Szalagfogó

A játék menete: Minden gyermek kap egy szalagot, amit betűz hátul a nadrágjába. Választunk egy fogót, akinek az a feladata, hogy megszerezze a társaitól a szalagokat. Néhány percig játsszuk a játékot, majd leállítjuk és megszámoljuk, hány szalag van nála. (6) Hányat kellene még szereznie, hogy 8 szalagja legyen? (2). /pótlás 8-ra/ Vigyázz!! – úgy állítsd le a játékot, hogy még ne legyen 8 szalag a fogónál!!!

Tekejáték

Felállítunk 8 tekebábút. A gyerekek sorban egymás után gurítanak. „Hány dőlt el, hány áll? Összesen hány bábu van? (8) Ez bontás!



2 megjegyzés:

  1. Nagyon örültem a tematizált versgyűjteménynek! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Én pedig azt köszönöm, hogy leírtad a véleményeded!

    VálaszTörlés

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...