Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2009. jún. 21.

Matematikai játékok - bontás


Nyúl-farkas játék (bontás részhalmazokra)

4-5 éveseknek:Kiválasztom a szereplőket:6 nyúl, 2 bokor, farkas. A többiek szemben állnak velük. A nyuszik a réten szaladgálnak, amikor megjelenik a farkas. A nyuszik elbújnak a bokrok mögé.

A nem szereplő gyermekek segítségével megszámoljuk mennyi nyúl bújt az egyik, és mennyi a másik bokor mögé. Ezután a gyermekek ötletei alapján kipróbáljuk, hogy még hányféleképpen bújhatnak el a nyuszik. Ezután szereplőket cserélünk és a bokrok számát háromra növeljük.

5-6-7 éveseknek:A gyermekek fejlettségi szintjének megfelelően növelhető a nyuszik és a bokrok száma.

Horgászos játék (Bontás részhalmazokra)

4-5 éveseknek: A szőnyeget kinevezzük tónak. Ide kerülnek az előre az előre elkészített papírhalak (a szájuk gemkapocs) Minden gyerek kap egy horgászbotot (hurkapálcára fonállal mágnest erősítünk).A gyerekek körbejárják a tavat és megpróbálnak időre minél több halat kifogni. Az idő lejártával, párosítással eldöntjük, hogy hol van több hal, a tóban, vagy a parton.

5-6-7 éveseknek: A gyerekeket csoportokra osztva horgászversenyt játszunk. Minden csoportnak van egy tál, abba gyűjtik a kifogott halakat. A játék végén, a halak számától függően számlálással, vagy párosítással döntjük el, hogy melyik csapat nyert.

Vendégvárás (Bontás részhalmazokra)

4-5 éveseknek: Minden gyerek kap két kistányért és egy darab gyurmát. A gyurmából 6 db. kiflit kell készíteni. Amikor mindenki elkészült a kifliket el kell osztani két tányérra. Az összes megoldást kipróbáljuk. Mindenki kap még egy tányért és kipróbáljuk a három felé osztás összes variációját is.

5-6-7 éveseknek: Növeljük a sütemények számát 8-ra és a tányérok számát 4-5-re. A gyermekek értsék meg, hogy minden elosztás jó és akárhogyan osztogatnak, az összes kifli száma változatlan marad.

Játék a számkép kártyákkal

Szükséges eszközök: Minden gyermeknek nyakba akasztható számkártya 0-8-ig, különböző elrendezésű és mennyiségű ábrákkal. A kártyák mennyiségét meghatározza a gyerekek létszáma és a belőlük alkotott párok száma.

A játék menete: Az „Eszterlánc”, vagy „Siess libám” kezdetű dalra körbe járunk, majd a „Forduljon ki valaki”, illetve „Hány órára érjünk haza?” után egy gyermek mond egy számot. Akinek a kártyáján ugyanennyi van, „kifordul”, vagy „hazaért”.

A játékot tovább folytathatjuk az „Ennek a kislánynak kezdetű dallal. Azok állnak párba, akiknek a kártyáján ugyanannyi mennyiség van.

Variáció:

Úgy is játszhatjuk, hogy a számképek összege 8 legyen: 1+7; 2+6; 3+5……Ezek lesznek a párok.

Szalagfogó

A játék menete: Minden gyermek kap egy szalagot, amit betűz hátul a nadrágjába. Választunk egy fogót, akinek az a feladata, hogy megszerezze a társaitól a szalagokat. Néhány percig játsszuk a játékot, majd leállítjuk és megszámoljuk, hány szalag van nála. (6) Hányat kellene még szereznie, hogy 8 szalagja legyen? (2). /pótlás 8-ra/ Vigyázz!! – úgy állítsd le a játékot, hogy még ne legyen 8 szalag a fogónál!!!

Tekejáték

Felállítunk 8 tekebábút. A gyerekek sorban egymás után gurítanak. „Hány dőlt el, hány áll? Összesen hány bábu van? (8) Ez bontás!2 megjegyzés:

  1. Nagyon örültem a tematizált versgyűjteménynek! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Én pedig azt köszönöm, hogy leírtad a véleményeded!

    VálaszTörlés

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...