Rendszeres olvasók

2013. jan. 22.

Sok hóból, hamar kevés lett....

 Szombaton gyönyörű hóesésre ébredtünk. Olyan igazi szép téli idő volt! Úgy örültem, hogy végre az oviban is lehet egy igazán jót játszani, hóembert építeni, hógolyózni, kísérletezgetni hóval, jéggel. Sajnos vasárnap már olvadni kezdett  és hétfőn reggelre már csak nyomokban maradt egy kis hó.


 A havas játékok elmaradtak, de helyette kísérletezgettünk egy kicsit. Nagyon jó találmány a homok-víz asztal! Használjuk homokkal, grízzel, vízzel. Idén  még nem használtuk vizezésre, így először a pindurkákat meg kellett ismertetni a szabályokkal: ruhaujj feltűrése, egymást nem fröcsköljük, mit tehetünk bele a vízbe stb. Fel voltam készülve rá, hogy nyakig vizesek lesznek. Csoda történt,  a többség teljesen száraz maradt!! A nagyok olyan aranyosak voltak, tanítgatták,segítették a kicsiket,türelmesen kivárták, míg megunják a játékot és ők is odaférhetnek az asztalhoz.





Játék közben megbeszéltük a víz tulajdonságait, mely anyagok úsznak a vízen, melyek süllyed el és miért. Milyen élőlények élnek a vízben? (Csak ezeket tehették bele). Mi történik a hóval, ha vízbe tesszük és a víz változik-e, mit éreznek a kezükkel?
Másnap akváriumot készítettünk. Előtte megnéztük a folyosón az igazit. Kék krepp papírra vágták és ragasztották a halakat és a növényeket.



Volt, aki csak halakat készített, karcolással.


 Azért jó lett volna, ha legalább pár napig megmaradt volna a hó!

Köszönöm, hogy leírod a véleményedet!
 

6 megjegyzés:

  1. Kedves Márti!
    Valóban nagyon jó találmány a homok-víz asztal!Akvárium nálunk is van az oviban, de ilyen asztal sajnos nincs :(. Látszik a képeken, mennyire tetszik a gyerekeknek, arról nem is szólva, hogy közben mennyi mindent megtapasztaltak! A karcolásos technikával készült halacska nagyon jó ötlet!
    Köszönöm, hogy megmutattad! Üdvözöllek: Márti:)))

    VálaszTörlés
  2. Jól értem, hogy Te is Márti vagy?
    A vízasztalba nagyon jó grízt tenni, kavicsokkal, nagyobb gyöngyökkel nagyon szép mintákat tudnak kirakni a gyerekek. Persze erre jó egy nagyobb méretű peremes tálca is. Azt is szoktunk használni. Ezt az vízasztalt a karbantartónk csinálta tusolótálcából. Arany keze van!
    A karcolásnál legalább három réteg zsírkréta satírozás kell, hogy szép legyen. A legalsó a legvilágosabb, pl. sárga, aztán jöhet piros, majd barna. Amikor karcolja a gyerek, kiemelkedik a sárga a sötétebb színből (ez a tapasztalatom). Egyébként nagyon szeretik, olyan izgalmas!
    Holnap folytatjuk!

    VálaszTörlés
  3. Ez a tusolótálca nagyon jó ötlet, nálunk is nagyon ügyes karbantartók vannak,(ketten, mert nagy az ovi).
    Köszönöm a részletes leírást a karcolásos technikáról!
    Szép napot kívánok: igen én is Márti:)))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szívesen! A tusolótálca összehegesztett vas, vagy fém kereten áll. Magassága olyan, mint a gyerek asztaloknak. Jó lenne, ha nektek is összejönne!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, hogy leírtad, hétfőn már megyek is "intézkedni" :)))...!
    Jó pihenést kívánok a hétvégén!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szívesen! Neked is jó pihenést!

    VálaszTörlés

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...