Rendszeres olvasók

2009. márc. 3.

Kedvencünk a nagylabda!




Torsten Kunz könyvének ( Pszichomotoros fejlesztés az óvodában) előszavában a következőkről olvastam, amit nagyon helytállónak érzek:

- Gyermekeink mozgásszegény világban cseperednek fel, nagyon keveset mozognak, kevés az élmény, tapasztalat, ahol próbára tehetik erejüket, ügyességüket. Nem csoda, hogy egyre több a helytelen testtartású, elhízott gyermek. Statisztikák bizonyítják, hogy még soha nem voltak ennyire ügyetlenek, esetlenek gyermekeink, mint mostanában, ebben a TV-s és számítógépes világban. És ez nem egyszerűen egy szépséghiba, amit majd kinő a gyermek. A csökkent mozgáskoordinációjú gyermekek, ha nem kapnak időben segítséget, egyre több problémával küzdenek majd a későbbiekben. A mozgászavar következményeként önbizalomhiányban szenvednek, később félelem és depressziós magatartás, tanulási zavar is jelentkezhet náluk. –
Mindez gondolkozásra kell, hogy késztessen szülőket és nevelőket egyaránt!

A probléma nagysága és fontossága miatt, egyre többet hallunk és olvashatunk a mozgás fontosságáról, melynek egy kiváló eszköze a nagylabda (gimnasztikai labda).
Ajánlják gyermekeknek tartáshibák megelőzésére és azok javítására, de felnőtteknek is hát-gerinc és derék fájdalmak esetén. (Én is rendszeresen használom otthon is.)

A mi Pek-torna programunkban is kiemelkedő jelentőségű a gimnasztikai labda használata. Sikerült elérnünk, hogy egy csoportra való labdával rendelkezünk (25 db. többféle méretben), így akár egyszerre is használhatja minden gyermek, nem kell várakozniuk.
A gyermekekhez érzelmileg nagyon közel áll a labda, színe, formája, ruganyossága miatt. Örömmel ringatóznak a nagylabdán, ülve, hason, vagy háton. Nem nehéz őket bevonni a gyakorlatok végzésébe.

A nagylabdát terápiás eszközként is alkalmazzák pl.: hiperaktívitás, tanulási zavarokkal küzdő gyermekek esetében A labdán ülve, az apró mozdulatok hatására változik az egyensúlyi helyzetük, melyet azonnal korrigálniuk kell. Ezáltal fejlődik az egyensúlyérzékük. Szakemberek elsődlegesnek tartják az egyensúly fejlesztését, majd a finommotorika, ritmus fejlesztését és hangsúlyozzák a helyes légzés fontosságát. Emellett a labdán való mozgás által fejlődik a figyelmük, a téri tájékozódásuk, tér és helyzetérzékelésük is.
A nagylabda minden gyermek pszichomotoros fejlesztését szolgálja.

Ajánlom mindenkinek a beszerzését, mert a labdán való mozgás kellemes, megmozgatja minden izomcsoportunkat, erősít, de ellazít és pihentet is.
Néhány tanács:
- Jó minőségű labdát vásároljunk, elkerülhetjük a bosszúságokat: (Thera-Team termékek, drágábbak, de megéri) www.thera-team.hu
- Jól válasszuk meg a labda méretét! A labdán ülve, talpunk teljes felülettel érintkezzen a talajjal, egyébként lecsúszunk a labdáról.
- Könyvajánló: Pektor Gabriella: (Nagy) Labdáskönyv (tartásjavító, izomerősítő gyakorlatok gyűjteménye) www.flaccus.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...