Az oldalamon óvodával és az óvodás korú gyermekekkel kapcsolatos dolgokról, valamint a varrott játékok készítéséről olvashatsz. Legszívesebben Waldorf babákat, manókat, bábokat készítek.

Ajánlom az oldalam óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra".

Szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről, esetleg saját készítésű játékok varrására vállalkoznának gyermekük fejlődése érdekében.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2009. márc. 18.

A 3-6 éves gyermekek tornájaKedves Anyukák, Apukák!
Lényeg a jó hangulat, a játékosság!

Ezt úgy érhetjük el, ha felkeltjük gyermekünk érdeklődését, kihasználjuk utánozó képességét. „Bújjon át a maci a szék alatt! Próbáld meg te is!” Dicsérjünk, bátorítsunk, hogy minél több sikerélményhez jusson! Kerüljük a kudarcélményeket! Foglalkozzunk gyermekünkkel minél vidámabban, derűsebben, éljük bele magunkat lelkivilágába, vegyünk részt a mozgásban, akkor soha nem válik a torna unalmassá, egyhangúvá.
A gyakorlatokat nem alkalmazhatjuk minden gyermeknél egyformán. Legyünk tekintettel fizikai adottságaikra, egyéniségükre. Pl. egy rossz tartású gyermeknél több hátizom erősítő gyakorlatra van szükség, mint egy jó tartású gyermek esetében. Lúdtalpas gyermekeknél a lábgyakorlatok a fontosak. Egy lusta, nehézkes mozgású gyermeket serkenthetünk fürge mozgások elvégzésére, míg egy élénk, mozgékony gyermek energiáját igyekezzünk levezetni lassúbb, aprólékosabb mozdulatokkal.
Figyelembe kell vennünk azt is, hogy gyermekek testének arányai eltérnek a felnőttekétől. Csontozatuk még porcos, így könnyen deformálódhatnak. Izom-, izület- és szalagrendszerük is eltér a felnőttekétől. Óvakodjunk a túlzott nyújtásoktól: homorítás, térdnyújtás – törzsdöntést csak hajlított térddel végeztessünk.


Mire van szüksége ebben a korban a gyermeknek?
Ügyességfejlesztő gyakorlatok
Izomerősítő gyakorlatok
Légzésjavító gyakorlatok


A gyakorlatcsoportokat természetesen nem lehet teljesen elválasztani egymástól, mert ugyanaz a gyakorlat egyszerre több irányban is hat. Legnagyobb értékűnek az ügyességfejlesztő gyakorlatok tekinthetőek, mert ezek a gyakorlatok nem csupán a testi fejlődésre vannak nagy hatással, hanem a szellemi fejlődésre is. A félénk, bizonytalan gyermekeknek biztonságot adnak, a nyugtalan, rendezetlen mozgású gyermekeket rendezett mozgáshoz szoktatják.


Az egyszerű, de nagyszerű gyakorlatok az "Otthon szülővel végezhető mozgásos gyakorlatok" között megtalálhatók!
Ha gyermeked még nincs 3 éves, de úgy érzed, hogy nagy a mozgásigénye, egy pillanat nyugta sincs, hasznos információkat találsz ezen az oldalon: www.gyerektorna.huNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...