Rendszeres olvasók

2009. márc. 18.

A 3-6 éves gyermekek tornája



Kedves Anyukák, Apukák!
Lényeg a jó hangulat, a játékosság!

Ezt úgy érhetjük el, ha felkeltjük gyermekünk érdeklődését, kihasználjuk utánozó képességét. „Bújjon át a maci a szék alatt! Próbáld meg te is!” Dicsérjünk, bátorítsunk, hogy minél több sikerélményhez jusson! Kerüljük a kudarcélményeket! Foglalkozzunk gyermekünkkel minél vidámabban, derűsebben, éljük bele magunkat lelkivilágába, vegyünk részt a mozgásban, akkor soha nem válik a torna unalmassá, egyhangúvá.
A gyakorlatokat nem alkalmazhatjuk minden gyermeknél egyformán. Legyünk tekintettel fizikai adottságaikra, egyéniségükre. Pl. egy rossz tartású gyermeknél több hátizom erősítő gyakorlatra van szükség, mint egy jó tartású gyermek esetében. Lúdtalpas gyermekeknél a lábgyakorlatok a fontosak. Egy lusta, nehézkes mozgású gyermeket serkenthetünk fürge mozgások elvégzésére, míg egy élénk, mozgékony gyermek energiáját igyekezzünk levezetni lassúbb, aprólékosabb mozdulatokkal.
Figyelembe kell vennünk azt is, hogy gyermekek testének arányai eltérnek a felnőttekétől. Csontozatuk még porcos, így könnyen deformálódhatnak. Izom-, izület- és szalagrendszerük is eltér a felnőttekétől. Óvakodjunk a túlzott nyújtásoktól: homorítás, térdnyújtás – törzsdöntést csak hajlított térddel végeztessünk.


Mire van szüksége ebben a korban a gyermeknek?
Ügyességfejlesztő gyakorlatok
Izomerősítő gyakorlatok
Légzésjavító gyakorlatok


A gyakorlatcsoportokat természetesen nem lehet teljesen elválasztani egymástól, mert ugyanaz a gyakorlat egyszerre több irányban is hat. Legnagyobb értékűnek az ügyességfejlesztő gyakorlatok tekinthetőek, mert ezek a gyakorlatok nem csupán a testi fejlődésre vannak nagy hatással, hanem a szellemi fejlődésre is. A félénk, bizonytalan gyermekeknek biztonságot adnak, a nyugtalan, rendezetlen mozgású gyermekeket rendezett mozgáshoz szoktatják.


Az egyszerű, de nagyszerű gyakorlatok az "Otthon szülővel végezhető mozgásos gyakorlatok" között megtalálhatók!
Ha gyermeked még nincs 3 éves, de úgy érzed, hogy nagy a mozgásigénye, egy pillanat nyugta sincs, hasznos információkat találsz ezen az oldalon: www.gyerektorna.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...