Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2009. jan. 5.

Vége az ünnepeknek.


Hát, eltelt! Sajnos? Vagy, végre? Kinek, hogyan!!

A gyermekeink megkapták az áhított ajándékokat. Vajon tényleg megfelelő játékokat vásároltunk nekik? A szülők többsége megfontoltan válogat a játékok között. Remélhetőleg egyre kevesebben vannak olyanok, akiknél a fő szempont az, hogy tudjon majd egyedül játszani az új játékkal a gyerek.
Egyre több képességfejlesztő játék kerül a piacra, melyek más és más területen fejlesztik gyermekeinket. Kiváló lehetőségeket adnak a kezünkbe ezek a játékok! Véleményem szerint a legfontosabb, amit ki kell használnunk, hogy játszunk egy kicsit együtt a gyermekünkkel! Tapasztalatom szerint ebben a rohanó világban, egyre kevesebb időnk marad arra, hogy együtt legyünk. Pedig gyermekeinknek ez a legfontosabb!! A játék a felnőtteknek is kellemes kikapcsolódás, de mindenek előtt az az érzés a legdrágább, amit a felszabadult együttlét jelenthet.

Sokszor felteszik a szülők azt a kérdést: Mitől fejlődik a gyerek? Megérik önmagától, vagy fejleszteni kell, különben ügyetlen és butácska marad?
Valószínűleg egyik sem igaz.
Csak néhány lélektani gondolat:
A fejlődést belső és külső tényezők, hatások együttesen hozzák létre. A belsőn bizonyos testi-lelki programot értünk, amely velünk született és az érés során kialakuló, belülről fakadó adottságok körét foglalja magába. Külső feltételek közé sorolhatók a társas élmények folyamán megszerzett tapasztalatok, nevelési-tanítási hatások.
A külső feltételek alakításában a családnak és a közösségnek igen nagy szerepe van.
A 3-6 éves korú gyermekek legfőbb tevékenységi formája a játék, amelynek segítségével legeredményesebben fejleszthetjük őket.

Egy praktikus tanács:
A gyermekek többsége még a legötletesebb játékok iránt is hamar elvesztik az érdeklődésüket, ha azok állandóan kéznél vannak. Bevált szokás óvodánkban, hogy az összes játék egyszerre soha nincs használatban. A játékok egy részét elrakjuk, majd 2-3 havonta megcseréljük őket. A csereberéléssel mindig az újdonság erejével hatnak az elővett játékok. Ez a módszer a könyvek esetében is jól működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...