Rendszeres olvasók

2009. jan. 5.

Vége az ünnepeknek.


Hát, eltelt! Sajnos? Vagy, végre? Kinek, hogyan!!

A gyermekeink megkapták az áhított ajándékokat. Vajon tényleg megfelelő játékokat vásároltunk nekik? A szülők többsége megfontoltan válogat a játékok között. Remélhetőleg egyre kevesebben vannak olyanok, akiknél a fő szempont az, hogy tudjon majd egyedül játszani az új játékkal a gyerek.
Egyre több képességfejlesztő játék kerül a piacra, melyek más és más területen fejlesztik gyermekeinket. Kiváló lehetőségeket adnak a kezünkbe ezek a játékok! Véleményem szerint a legfontosabb, amit ki kell használnunk, hogy játszunk egy kicsit együtt a gyermekünkkel! Tapasztalatom szerint ebben a rohanó világban, egyre kevesebb időnk marad arra, hogy együtt legyünk. Pedig gyermekeinknek ez a legfontosabb!! A játék a felnőtteknek is kellemes kikapcsolódás, de mindenek előtt az az érzés a legdrágább, amit a felszabadult együttlét jelenthet.

Sokszor felteszik a szülők azt a kérdést: Mitől fejlődik a gyerek? Megérik önmagától, vagy fejleszteni kell, különben ügyetlen és butácska marad?
Valószínűleg egyik sem igaz.
Csak néhány lélektani gondolat:
A fejlődést belső és külső tényezők, hatások együttesen hozzák létre. A belsőn bizonyos testi-lelki programot értünk, amely velünk született és az érés során kialakuló, belülről fakadó adottságok körét foglalja magába. Külső feltételek közé sorolhatók a társas élmények folyamán megszerzett tapasztalatok, nevelési-tanítási hatások.
A külső feltételek alakításában a családnak és a közösségnek igen nagy szerepe van.
A 3-6 éves korú gyermekek legfőbb tevékenységi formája a játék, amelynek segítségével legeredményesebben fejleszthetjük őket.

Egy praktikus tanács:
A gyermekek többsége még a legötletesebb játékok iránt is hamar elvesztik az érdeklődésüket, ha azok állandóan kéznél vannak. Bevált szokás óvodánkban, hogy az összes játék egyszerre soha nincs használatban. A játékok egy részét elrakjuk, majd 2-3 havonta megcseréljük őket. A csereberéléssel mindig az újdonság erejével hatnak az elővett játékok. Ez a módszer a könyvek esetében is jól működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...