Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2011. júl. 10.

Nyári időtöltések 7.

Nagyon szeretik a gyerekek a "kuckó" mindenféle formáját. 
Ilyenkor nyáron az udvaron is készíthetünk kuckókat nagyon egyszerűen. A legegyszerűbb, amit fenn a képen láttok, ez egy fél sátor. (A lepedő két végét a korláthoz, másik két végét padhoz kötöttük.) Persze az ügyes apukák készíthetnek igazi sátrakat is nádból, kukoricaszárból.
Az ilyen kuckókban babázhatnak, könyveket nézegethetnek, társasjátékozhatnak. Ha elég nagy a kuckó, asztalt, széket is tehetünk be, így főzhetnek, barkácsolhatnak, akármi mást,  amihez éppen kedvük van. Akár indiánok is lehetnek, bár ezt a játékot akkor jó játszani, ha többen vannak. Kifesthetik magukat, fejdíszeket készíthetnek. Mi télen papírból készítettünk indián fejdíszeket, mert nem volt madártollunk. A papírból készült tollakat kiszínezték, olyan volt, mint az igazi. Napokig nagyon jót játszottak vele!
Különösen a kislányok szeretnek mindenféle szalagot, kendőt, gyöngysort és mindent, amit találnak magukra aggatni. És miért ne tehetnék? A kuckó akkor már a hercegnő otthona lesz.

A lehetőségek tára korlátlan!

Felmerül a kérdés, miért szeretnek az óvodás korúak  kuckóban játszani?

A játék valóságszerű, de nem valóságos. A játékban minden megtörténhet, nincsenek idő és térbeli korlátok. Sok minden megtörténhet egy helyen (egyik pillanatban eteti a babáját, a következő pillanatban már a cirkuszban van), de térben szétszórva is lefolyhat a játék. Többnyire azonban a játékot térbeli zártság jellemzi. Ezért szokták székekkel, leporellókkal körbe keríteni magukat. A nagy térből kikerítik a "játék világát".
Sokszor persze csak jó elhúzódni, megpihenni egy nyugodt kis kuckóban.


NÁLATOK VAN KUCKÓ AZ UDVARON,VAGY A SZOBÁBAN?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...