Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2011. júl. 9.

Nyári időtöltések 5.Még mindig a vízről.
Végre nem kell félni, hogy megfáznak a lurkók, szabad pancsolni és szabad vizesnek lenni!
 • A medencében fürödhetnek, ez önmagában is élvezetes szórakozás a nagy melegben. A vízben csúszhatnak, mászhatnak, lépegethetnek a kezükön minden irányba. Bedughatják a fejüket a vízbe - ezt nem meri megtenni minden gyermek. Ősszel, amikor úszni jártunk a gyerekekkel, elég nehéz volt rávenni őket erre. A víz alatti buborékolással pedig csak néhányan próbálkoztak meg.
 • A vízben . mezítláb lépegethetnek kavicson. Érezhetik, milyen könnyű a testük - lebeghetnek a vízen. Észrevehetik, hogy mi süllyed el a vízbe és mi nem. Vajon miért?
 • Méricskélhetnek, játékosan ismerkedhetnek az edények űrtartalmával. A töltögetés csukott szemmel még izgalmasabb!
 • Szívószállal buborékot fújhatnak a vízbe. érdekes figyelni, hogyan pezseg a víz. Ha csak a víz felszínét fújják, figyelhetik a hullámok mozgását  (légzőgyakorlatnak is nagyon jó).
 • Labdázhatnak pingponglabdával, szivacslabdával, vízzel töltött lufival. Van amelyik elsüllyed? Miért?
 • Pecázhatunk - kislabdákat hálóval.
 • Vízipisztollyal spriccelhetnek. Megfelel egy jól kimosott mosószeres flakon is. Mintákat, labirintusokat készíthetnek vele az aszfaltra. Jó móka a vizes kéz és lábnyomat készítése. Kié a kisebb, kié a nagyobb? (összehasonlítás).
 • Vízipisztollyal célozhatnak égő gyertyára, természetesen  felügyelet mellett.
 • Igazán szép homokvárat  csak vizes homokból lehet építeni. A várárkot feltölthetjük vízzel. Ha az árkot kibéleljük nylonnal a homok nem szívja fel a vizet. Úsztathatunk benne csónakot, halacskákat, amit hajtogatással készítünk el.
 • A szappanbuborék fújást minden gyermek kedveli. Érdekesebbé tehetjük a játékot, ha a buborékokat karikán kell átfújni. Közben megfigyelhetik a buborékok szivárvány színeit (színek megnevezése)
 • A kislányok "igazából" megfürdethetik a babájukat, kimoshatják a babaruhákat.


NEKED VAN ÖTLETED?
ÍRD LE!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...