Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2009. febr. 22.

Barkácsoljunk!
Amikor az óvodás gyermek barkácsol, akkor valamilyen játékeszközt készít. A barkácsolás része a játéknak. Amikor a játékhoz már kevés a rendelkezésre álló eszköz, akkor alakul ki a barkácsoló tevékenység, a játék bizonyos fejlettségi fokán, a szerepjáték szintjén. A kiscsoportosok is képesek egyszerű manuális tevékenységekre, de ezt nem meghatározott céllal teszik pl: tépegetik a papírt. A nagyobbak (középsősök, nagycsoportosok) viszont már, ötletekkel tervekkel barkácsolnak, pl: papírcsíkokat vágnak, kiszínezik, betűket írnak rá, ez lesz a jegy az utazásos játékhoz. A barkácsoláshoz tehát el kell érnie a gyermeknek egy fejlettségi szintet: céltudat, a felnőttek tevékenységének pontos utánzása, rendelkeznie kell a barkácsoláshoz szükséges képességekkel (pontos megfigyelés, fejlett képzelet kézügyesség stb.)
A barkácsolás a fejlődés szempontjából igen értékes. Fejleszti a gyermekek kreativitását, alkotóképességét. Egyre újabb és újabb ötletek jutnak az eszükbe, ezáltal fejlődik a képzeletük, gondolkodásuk, kézügyességük.

A barkácsoláshoz a finommozgások fejlettségére van szüksége a gyermeknek.

Hogyan alakítható, fejleszthető a finommotorika?

Nagyon sokféleképpen, csak egy kis kreativitás szükséges a felnőttek részéről is.
Az óvodában is számtalan lehetőséget biztosítunk az ujjacskák mozgására.
Papírtépés, gyöngyfűzés, magvak szétválogatása, karika pörgetés, színes szalagok feltekerése, ruhacsipeszeket csiptetünk papírra, anyagra, műanyag tányéron pörgetünk üveggolyót, hajcsavarókat szedünk föl hurkapálcára stb. Még egy fontos dolog: firkálgatás és a rajzolás!

Nem csak az óvodában lehet papírhajót, repülőt hajtogatni ! Kapjanak otthon is többféle eszközt anyagot: gyurmát, festéket, ecsetet, ragasztót, ollót, színes papírt. Nagyon sok kézügyességet fejlesztő manuális tevékenységet végezhetnek otthon is, melyek előkészítik, segítik a későbbi barkácsolást. „Gyakorlat teszi a mestert”, minél több a manipulációs lehetőség, annál jobban fejlődik a finommozgás.

A legjobb az, ha együtt barkácsolunk a gyermekünkkel, legalább is a kezdet kezdetén. Tanítsuk meg az eszközök használatát, technikai fogásokat, adjunk ötleteket és segítsünk nagyon sokat !
Jó tanács:
Járjunk nyitott szemmel! Nagyon sok kis „kütyüt” lehet kapni, főképp a 100 Ft-os boltokban, amit, ha van egy kis képzelőerőnk fel tudunk használni a finommozgás fejlesztésére. Én is ezt teszem! Tapasztalatom szerint ilyeneknek sokszor jobban örülnek a gyerekek, mint a drága játékoknak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...