Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2009. febr. 26.

Pek-torna bemutató

Pek- torna bemutató óvodánkban

Mióta elvégeztük a Pek-torna tanfolyamot, minden évben tartunk egy bemutatót, leendő óvodásaink szüleinek az óvodában folyó munkáról. Természetesen óvodásaink szülei is részt vehetnek ezen a nyitott napon.

Az idei, azért volt kiemelkedő, mert meghívtuk vendég előadóként volt tanárunkat Pektor Gabriellát. Tanfolyamain óvónők, tanítók, de még szülők is részt vesznek. www.pek-torna.fw.hu
Jó volt újra találkozni!

Örömmel tapasztaltuk, hogy szép számmal voltak érdeklődők.

A szülők legelőször egy nagyon közvetlen, tanulságos előadást hallgathattak meg, amit Pektor Gabriella tartott.
Az előadásban kitért arra, hogy milyen létfontosságú a gyermekek mozgásfejlesztése óvodáskorban az óvodában és otthon , a családban is. Felhívta a szülők figyelmét arra, hogy a mozgás, milyen nagy hatással van az idegrendszer fejlődésére. Egy grafikonon szemléltette, hogy az idegrendszer fejlődése 3-6 éves korban a legintenzívebb.
Miért lényeges ez? Mert a mozgás segíti az idegpályák közötti kapcsolatok létrejöttét, az idegpályák találkozását, segíti a magasabb rendű funkciók fejlődését. Pl.: figyelem, koncentráló képesség. Használjuk fel tudatosan a mozgást gyermekeink értelmi képességeinek fejlesztésére!
A gyermekek fejlődése során egyetlen mozgásbeli szakasz sem maradhat ki, mert akkor problémák jelenhetnek meg. Pl.: kimarad a mászás, később nehézség jelenik meg az írás tanulásban. Felhívta a szülők figyelmét arra, hogy a gyermekek mozgásának biztosítása nem pénz kérdés! Hagyjuk őket csúszni, mászni, labdázni, otthon, a játszótéren vagy a játszóházban. Legyen lehetőségük kedvükre mozogni és már ezzel is sokat tettünk a mozgásuk fejlesztéséért.

Az előadás jó hangulatban zárult, játékos, beszédes mozgásokkal, amibe a szülők is örömmel, felszabadultan bekapcsolódtak be!

Ezt követően valamennyi résztvevőnek (szülők, meghívott óvodapedagógusok), lehetősége nyílt arra, hogy a csoportokban megnézzék, azt, hogy a Pek-torna elemeit hogyan építjük be a mindennapokba: Thera-Band labda, Over-bal labda, Ayres terápia eszközei, Pek-torna alapgyakorlatai (tartásjavító gyakorlatok), lábtorna, finommotorika fejlesztését elősegítő gyakorlatok.

Gyermekeink örömmel végzik a Pek-torna gyakorlatokat, nem érzik kényszernek, mert játékosak, gondolkozásra késztetők, nem megterhelők. Mi azonban tudjuk és tudatosan tervezzük, hogy ezekkel a mozgásgyakorlatokkal hogyan fejleszthetjük minél eredményesebben gyermekeink mozgását és ezáltal értelmi képességeiket is.
Szép volt ez a nap gyerekeknek és óvónőknek is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...