Rendszeres olvasók

2009. febr. 26.

Pek-torna bemutató





Pek- torna bemutató óvodánkban

Mióta elvégeztük a Pek-torna tanfolyamot, minden évben tartunk egy bemutatót, leendő óvodásaink szüleinek az óvodában folyó munkáról. Természetesen óvodásaink szülei is részt vehetnek ezen a nyitott napon.

Az idei, azért volt kiemelkedő, mert meghívtuk vendég előadóként volt tanárunkat Pektor Gabriellát. Tanfolyamain óvónők, tanítók, de még szülők is részt vesznek. www.pek-torna.fw.hu
Jó volt újra találkozni!

Örömmel tapasztaltuk, hogy szép számmal voltak érdeklődők.

A szülők legelőször egy nagyon közvetlen, tanulságos előadást hallgathattak meg, amit Pektor Gabriella tartott.
Az előadásban kitért arra, hogy milyen létfontosságú a gyermekek mozgásfejlesztése óvodáskorban az óvodában és otthon , a családban is. Felhívta a szülők figyelmét arra, hogy a mozgás, milyen nagy hatással van az idegrendszer fejlődésére. Egy grafikonon szemléltette, hogy az idegrendszer fejlődése 3-6 éves korban a legintenzívebb.
Miért lényeges ez? Mert a mozgás segíti az idegpályák közötti kapcsolatok létrejöttét, az idegpályák találkozását, segíti a magasabb rendű funkciók fejlődését. Pl.: figyelem, koncentráló képesség. Használjuk fel tudatosan a mozgást gyermekeink értelmi képességeinek fejlesztésére!
A gyermekek fejlődése során egyetlen mozgásbeli szakasz sem maradhat ki, mert akkor problémák jelenhetnek meg. Pl.: kimarad a mászás, később nehézség jelenik meg az írás tanulásban. Felhívta a szülők figyelmét arra, hogy a gyermekek mozgásának biztosítása nem pénz kérdés! Hagyjuk őket csúszni, mászni, labdázni, otthon, a játszótéren vagy a játszóházban. Legyen lehetőségük kedvükre mozogni és már ezzel is sokat tettünk a mozgásuk fejlesztéséért.

Az előadás jó hangulatban zárult, játékos, beszédes mozgásokkal, amibe a szülők is örömmel, felszabadultan bekapcsolódtak be!

Ezt követően valamennyi résztvevőnek (szülők, meghívott óvodapedagógusok), lehetősége nyílt arra, hogy a csoportokban megnézzék, azt, hogy a Pek-torna elemeit hogyan építjük be a mindennapokba: Thera-Band labda, Over-bal labda, Ayres terápia eszközei, Pek-torna alapgyakorlatai (tartásjavító gyakorlatok), lábtorna, finommotorika fejlesztését elősegítő gyakorlatok.

Gyermekeink örömmel végzik a Pek-torna gyakorlatokat, nem érzik kényszernek, mert játékosak, gondolkozásra késztetők, nem megterhelők. Mi azonban tudjuk és tudatosan tervezzük, hogy ezekkel a mozgásgyakorlatokkal hogyan fejleszthetjük minél eredményesebben gyermekeink mozgását és ezáltal értelmi képességeiket is.
Szép volt ez a nap gyerekeknek és óvónőknek is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...