Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2013. aug. 21.

Memória játék


Amikor nagycsoportba kerülnek a gyerekek egyre inkább kezdenek érdeklődnek a számok és betűk iránt. Szöveget másolnak, próbálják leírni a nevüket. Bármennyire próbáljuk elterelni a figyelmüket a betűk írásáról,  hajthatatlanok. Nagyon sok vonalvezetéssel kapcsolatos foglalkoztatókönyv jelent már meg, melyek jól előkészítik, segítik  az iskolai írást. Persze ezeket csak akkor használhatjuk, ha már biztosan tájékozódnak térben, síkban, nagyobb és kisebb felületen. Vonalvezetéssel kapcsolatos gyakorlatokat az "Óvodai munkához" oldalon találtok.
A számokat is nagyon sokan felismerek már ebben a korban. Ebben a memória játékban, amit készítettem, összekapcsolhatják a szám képét a pöttyök számával. A pöttyök úgy helyezkednek el, mint a számkártyán. Ha sokat használjuk a számkártyát, a gyerekek már ránézésre tudják a pöttyök számát, az elhelyezkedésük alapján. 
A játék kupakokból készült. Kör alakú dekorgumira rajzoltam a pöttyöket és írtam rá a számokat, majd beragasztottam a kupakokba. Ismert módon lefordítjuk a kupakokat, mindenki nagyon figyel, hogy kb. hová, milyen kupak került. Mindki egyszerre két kupakot fordíthat fel. Ha a pöttyök száma egyezik a számmal, megtalálta a párt. Nagyon jó figyelem fejlesztő játék.


Köszönöm, hogy leírod a véleményedet!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...