Rendszeres olvasók

2011. jún. 24.

Nyári időtöltések 1.





A gyerekek nagyon szeretik az állatokat, négylábúakat, madarakat, hüllőket egyaránt. Még a felnőttek számára gusztustalan bogarakat, hernyókat is nagy szeretettel veszik a kezükbe és érdeklődéssel csodálják.

Az oviban sokszor beszélgetünk a madarakról, figyeljük az életüket. Heteket töltünk azzal tavasszal, hogy lessük a gólya és fecske fészkeket, mikor térnek haza lakóik hosszú útjukról.
Hogyan javítják fészküket, mennyire óvják a tojásokat, hogyan etetik, nevelik fiókáikat. A megfigyelések nyáron is folytatódhatnak. Hogyan növekednek a fiókák, hogyan tanulnak repülni, hogyan, mivel  táplálják szüleik és meddig, mik a szokásaik. Ha a környezetünkben nem, talán nyaralás alkalmával, lehetőség adódik a sasok, baglyok és más madarak megfigyelésére is. Beszélhetünk a védett madarakról.

Az udvaron elhelyezhetünk itatókat, ahol még jobban megfigyelhetjük a madarakat. Össze is hasonlíthatjuk őket (kisebb, nagyobb, tolla színe, melyik röpül gyorsabban, költöző madár, vagy nem stb.)

Élményeiket lerajzolhatják, festhetik a gyerekek. Nálunk az oviban nagyon szeretik a gyerekek az elkészült rajzaikat kivágni és hurkapálcára felragasztani. Általában jó kis bábozás kerekedik belőle! Nem csak papírra rajzolhatnak és festhetnek, hanem aszfaltra is. Érdekes az aszfalton hagyott víznyomat. Megfigyelhetik, hogy mennyi idő alatt tűnik el a "kép" és vajon miért? Nagyon kedvelik a gyerekek a homokrajzokat is. (Csak zárójelben említem a sár rajzolást, "pacázást", amit a szülők nem, de a gyerekek nagyon élveznek - hosszú ideig lefoglalja őket. A romeltakarítás kb. ugyanennyi időt vesz igénybe.)  Az ismert madarakat gyurmából elkészíthetik, amit terepasztalon helyezhetnek el. A terepasztalt kialakíthatjuk a kertben, de megfelel egy doboz is. Elkészítése jó móka lehet! Kavicsokat, köveket, faágakat, homokot, füvet gyűjtögethetünk bele, majd benépesítjük gyurma állatokkal.A terepasztal a nyár folyamán folyamatosan bővíthető.

Játékok

Találós kérdés
Fejsze nélkül, kéz nélkül,
Takaros kis ház épül.        (madárfészek)

Hány madarat láttam?

Kertben jártam,
kertben jártam,
madarat láttam,
hányat láttam?
Mond meg te!
(Ahányat mutat a felnőtt, azt kell megszámolnia a gyereknek)

Csukott szemmel

Csukott szemmel meghallgatjuk a természet hangjait, majd nyitott szemmel felelevenítjük azokat.

Nyelvtörők

Nem minden fajta szarka farka tarka,
csak a tarka farkú szarka farka tarka.

Csóri csóka császkál,
Csősz Csaba csabai cserépen.

Kellemes időtöltést!

Forrás: Lukács Józsefné: Itt a meleg, itt a nyár...

2 megjegyzés:

  1. Szia Márti! A mi ovink kertje "madárbarát" kert. Három cinege odú van a nagy fákon/juhar,hárs/. A múlt évben széncinegék telepedtek meg és költöttek, egy rozsdafarkú pár pedig a nyitott kamra ablakon keresztül rakott fészket és nevelt fel egy fészekalja fiókát. Most kékcinege költött az odúban! Nekem is nagy élmény volt a reptetés és a gyerekek is ámulva figyelték a fiókákat.
    Jó pihenést neked is!

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó nektek! Cinkéket mi is látunk, de inkább télen, amikor etetjük őket. Azért sok madár jár hozzánk is, mert elég sok fa van az udvaron. Élvezettel hallgatjuk a csicsergésüket, figyeljük a röptüket.
    Neked is további jó pihenést!

    VálaszTörlés

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...