Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2011. jún. 9.

Szobatisztaság 2.


Sok anyuka várja a bizakodva a nyarat, hogy végre lekerüljön a pelus gyermekéről.
Valóban, a meleg napokon adhatunk a gyermekre bugyit, így jobban érzékeli testfunkcióit.
A szobatisztaság elérésének időpontja egyénileg változó, függ az idegrendszer fejlettségétől, a gyermek önállósulási törekvéseitől. Vannak gyermekek, akiket már 18 hónapos koruk körül alig kell pelenkázni, de vannak akik még három éves korukban is bepisilnek.

Amikor a gyermek már önállóan jár, próbálkozhatunk a bilire ültetéssel.  Az eredménynek mindig nagyon örüljünk. Ha tiltakozik, nem akar bilire ülni, ne erőltessük, próbálkozzunk néhány hét múlva. Türelemmel, kitartással, odafigyeléssel érhetünk el eredményt. Használjuk ki a gyermek önállósulási törekvéseit, hogy maga vehesse elő a bilit és húzhassa le a bugyiját. Ezért legyen számára elérhető helyen a buli és öltözéke olyan legyen, hogy könnyen tudja kezelni. A sürgetés, az erőszakosság nem gyorsítja az érési folyamatot, inkább más problémák okozója lehet.
A szobatisztaság és az ágytisztaság általában nem egyszerre következik be, de emiatt nem kell aggódni. Az egészséges, helyesen nevelt, jól szoktatott gyermek három éves korára rendszerint ágy- tisztává is válik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...