Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2011. jún. 23.

Szüksége van az óvodás gyermeknek a szünetre?Ahogy nekünk felnőtteknek, a gyerekeknek is szükségük van a pihenésre, a kikapcsolódásra, lazításra.

Miért?

Mert a gyerekeknek az ovi majdnem olyan, mint nekünk a munkahely. A gyermekek többsége szeret óvodába járni, ebben a korban veszik észre a szülők , hogy gyermekeik kezdenek "leszakadni". Az óvó néni nagy tekintéllyé válik, barátságok szövődnek, jót és rosszat tanulnak egymástól. A "leszakadás" azonban nem jelent "elszakadást". Ezért várják a hétvégét, a szüneteket, hiszen szükségük van a szeretetteljes, biztonságot nyújtó családjukra is. A gyerekek többsége 8-10 órát tölt az óvodában. Nagyon kevés idő marad az otthoni együttlétre. A családi légkör fontossága nem csökken kisiskolás, vagy akár serdülőkorban sem. (Sajnos vannak gyerekek, akik egy hetet sem töltenek otthon családjukkal, végigjárják az ügyeletes óvodákat, pedig az óvodai nevelés nem helyettesítheti a családi nevelést).

Ötletek otthonra:
  • Figyeljétek meg a nyári természetet, a nyári időjárási jelenségeket.
  • Ismerkedjenek növényekkel - vonjátok be őket a kerti munkába.
  • Gyönyörködjetek a lepkékben, bogarakban, madarakban.
  • Szervezzetek kirándulásokat közelebbi és távolabbi helyekre.
  • Segíthetnek a konyhában a nagyobbacskák.
  • Kézműves tevékenységeket szervezhettek: rajzolás, festés, agyagozás, aszfaltrajz, nyomdázás.
  • Beszélgessetek a nyári jeles napokról: Péter-Pál, aug. 20.
Remélem, nyaralásra is lesz lehetőségük a gyerekeknek és sok élménnyel gyarapodnak a nyár folyamán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...