Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2010. dec. 14.

Luca napja


Hétfőn, 13-án az egész délelőtt a Luca nappal kapcsolatos hagyományok megismerésével telt el.


Karbantartónk elkészítette "Lucát a boszorkányt".Boszorkánytanyát és tündérkertet építettünk, majd boszi bálat rendeztünk.Elmélyülten színeztek, vágtak tündéreket, boszikat, amelyeket a játékukban felhasználtak.


Luca napján egykor számos szokás volt divatban, melyek mára feledésbe merültek.
Luca-búza ültetés
Egykor a kemence közelében csíráztatták az asszonyok a búzaszemeket, melyek karácsony tájára kizöldültek. Ebből következtettek a jövő évi termésre. Később a karácsonyi oltárt és az ünnepi asztalt díszítették vele.


Reméljük a mi búzánk is hamarosan ki fog zöldülni.

Munka tilalom
E napon tilos volt a lányoknak, asszonyoknak dolgozni. Ha ezt megszegték, megbűnhődtek érte.

Luca naptár
Szokás volt e naptól kezdve, 12 napon át az időjárás megfigyelése. A 12 nap a következő év 12 hónapját jelentette.


Lucázás
A köszöntő szokások közé tartozik. Erre sajnos nem került sor, de jövőre majd próbálkozunk.

Luca széke
Boszorkányok felismerésére készült, Luca napjától, karácsony estéig, kilenc fajtájú fából. Innen a mondás: "Lassan készül, mint Luca széke". Az éjféli misén ráálltak és meglátták a boszorkányt..

Mi egy nagyon jó kis Luca-napi játékot játszottunk: "Ignác, mit látsz?"
A gyermekek félkörben ülnek. Egy kisfiú székre áll, háttal a többieknek.Valamelyik kislányra ráteszünk egy kendőt, ő lesz a boszi. A széken állótól megkérdezzük: "Ignác, mit látsz?", mire ő megfordul és azt mondja: "Ott a boszorkány!" Ekkor leugrik a székről és elszalad a boszorkány elől. Ha túl közel kerül hozzá a boszorkány, diót szór le, amit a a boszorkánynak fel kell szednie. Természetesen a szedegetés miatt nem éri utol Ignácot. Vagy, igen, de az sem baj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...