Rendszeres olvasók

2009. szept. 12.

Óvodáskor



Az óvodáskor az egyik legszebb időszak a gyermekeink életében szépségével és nehézségeivel együtt.

Magatartásukat, viselkedésüket, reakcióikat könnyebben megérthetjük, ha tudjuk mi jellemzi az óvodás korosztályt?
  • az érzelmek uralkodó szerepe
  • a játékos tevékenység
  • a meseszeretet
  • a felnőttek tevékenységeinek utánzása
  • a sajátos gyermeki világkép és gondolkodás
  • az önállóságra törekvés
  • az "én" tudatosulás
Az óvodás korosztályt az érzelmek uralják. Érzelmei útján tájékozódik a világban és kapcsolódik környezetéhez. Az iránt érdeklődik, ami érzelmileg közel áll hozzá.

Az ellentétes érzelmek gyors váltakozását figyelhetjük meg. Az egyik percben sír valamiért, de pillanatok alatt képes nevetni. Tartalmában bővülnek érzelmei, olyan érzelmek jelennek meg, mint a becsvágy, szégyenérzet, büszkeség, valamint az intellektuális érzelmek megjelenése is ekkor kezd kialakulni. A felnőttekhez nagyon szorosan kötődik, az anyától való elválás komoly érzelmi megrázkódtatást jelenthet.
Biztos sokan tapasztaltátok, hogy fél valamitől a kicsi: egyedüllét, sötétség, játékszer, hangok, állatok stb.

Az óvodáskorúak magatartását is érzelmei, vágyai irányítják, ami eltér a felnőtt által támasztott elvárásoktól. Ezért alakul ki konfliktus a gyermek és a felnőtt között. Csak az óvodáskor végére alakul ki az, hogy képes lesz a szeretett felnőtt erkölcsi követelményeit magáévá tenni és követni azt.

Rendkívül nagy mozgásigénnyel rendelkezik ez a korosztály. Fáradhatatlanul ugrálnak, szaladgálnak. Legfőbb tevékenységi formájuk a játék, de ugyanolyan lelkesedéssel vágynak a felnőttek valódi tevékenységeiben való részvételre is: főzés, takarítás anyával, barkácsolás apával. Adjatok lehetőséget gyerekeiteknek, hogy bekapcsolódhasson, részt vehessen a felnőttek életében. Rengeteget tanulnak így, tapasztalatot szereznek, ügyesednek. Arról nem is beszélve, hogy erősödik önbizalmuk, rengeteg sikerélményben lesz részük.

Fantáziájuk igen gazdag. Biztos kerültetek már olyan helyzetbe, amikor csak annyit tudtatok mondani, "honnan veszi ezt a gyerek?" Valóságként adnak elő kitalált történeteket. Amire nem emlékeznek fantázia részletekkel pótolnak. Ugyanis a tudatos emlékezetük (valaminek szándékos megjegyezni akarása) még nem elég fejlett - érzelmek irányítják. Viszont a mechanikus emlékezetük (szó szerinti) igen jó. Verset, mondókát, könnyen megjegyeznek.

Gondolkodási műveleteket (analízis, szintézis, csoportosítás, összehasonlítás, általánosítás...) már ebben a korban is képesek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...