Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2009. szept. 22.

Hagyományápolás az óvodában


Hagyományaink értékeinek megőrzése fontos feladat az óvodában. Igyekszünk felkelteni a gyermekek érdeklődését régmúlt idők megismerése iránt. Ebben segítenek a csodálatos népdalok, mondókák, népi játékok.
Az óvodáskor igen fogékony időszak, szinte észrevétlenül plántálhatjuk a gyerekekbe népünk csodás értékeit.
Szerencsére manapság országszerte egyre elterjedtebb szokás hagyományaink felelevenítése. Így a gyerekeknek is egyre több élményt gyűjthetnek.

A mi óvodánknak is megvannak a hagyományai. Ilyenkor ősszel szüretet szoktunk rendezni. Igaz, hogy csak olyan "városi" szüret, de a gyerekek nagyon élvezik.

A szüret napján mindenki hoz néhány fürt szőlőt.
Az óvoda udvarára asztalokat viszünk ki, ahol a gyerekek leszemezgetik a szőlőt. Közben énekelgetünk és zenét hallgatunk. Ezután a szőlő a présbe kerül. Minden évben vannak olyan gyerekek, akik még nem láttak prést.A mustot átszűrjük.


Idén a szüret színvonalát emelte egy igazi néptánc bemutató, amit az egyik nagycsoportos gyermek anyukája tartott. A táncba a gyerekek is bekapcsolódtak, megtanultak néhány egyszerű tánclépést.Nagyon vidám szüreti hangulat alakult ki.

Ebéd után felelevenítettük az élményeket és jóízűen megittuk a mustot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...