Rendszeres olvasók

2010. jún. 23.

Nyár az óvodában


„A gyermek a miénk is, az enyém, a tied, mindannyiunké.” 
(Hermann Alice) 

 Vége az iskolai évnek, ilyenkor az oviban is csökken a létszám - egy kicsit. A GYES-en lévő szülők egy része otthon tartja a gyermekét. Nincs is ennél jobb, hiszen a gyermek otthon érzi a legjobban magát, még akkor is, ha neki van a világon a legaranyosabb óvó nénije. Az édesanyát nem helyettesítheti senki!  A GYES-es szülők másik része  helyesebbnek tartja,, ha a gyermeke nyáron is óvodába jár. Pedig ilyen gyönyörű  időszak, mint a GYES nem lesz többet!  Sok anyukához hasonlóan  annak idején én is nagyon élveztem az itthon töltött éveket. Jó kis napirendünk volt, mindkét gyermekemre  jutott idő, a háztartásra, sétákra, gyerek összejövetelekre, kézimunkára és még sok egyéb dologra. Persze a mai anyukák is nagyon kreatívak, ahogy itt a blogokon olvasom.

Sajnos a mai világban a gyermekek egyre több időt töltenek az óvodában, még nyáron is szüleik elfoglaltsága miatt. Nem ritka  az olyan gyermek, aki reggel 7 órától, délután 5 óráig az óvodában van.  Alig tölt néhány órát a szüleivel. Sőt, vannak olyan gyermekek is, akiket a  nyár folyamán a város összes ügyeletes óvodájába beírattak, tehát gyakorlatilag  egy napot sem töltenek otthon. Szegények!!
 
A nyári óvodai élet azért eltér a megszokottól. A csoportok összevontan működnek, vendég gyerekek érkeznek más óvodákból, szabadságon vannak a megszokott óvó nénik, a dajka nénik folyamatosan végzik a nagytakarítást. Szóval, átgondolt szervezést igényel a nyári élet megtervezése. Az ovinkban  azért igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten változatos tevékenységeket biztosítani a gyermekeknek, hogy minél kellemesebben töltsék a nyarat az óvodában. Sok kézműves tevékenységet kezdeményezünk a szabadban, homokozunk kuckókat építünk az óvoda csendesebb zugaiban és persze sokat pancsolunk.

Sokat beszélgetünk mostanában a gyerekekkel a nyárról - nagyon várják már a  szünetet. Ahogy mi felnőttek elfáradunk egy év alatt, a gyerekek is kimerülnek, hiszen nekik az óvoda a "munkahelyük". Előre örülnek, hogy együtt lesz otthon mindenki . Még akkor is, ha idén talán nem terveztek nyaralást. Ősszel, amikor megkérdezem őket, hogy hol nyaraltak, sokan mondják, hogy a strandon. A gyereknek nem a távolság a fontos, nem az a lényeg, hanem az együttlét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...