Rendszeres olvasók

WEB-OVI FÜZETEK

letöltés

 A karácsony az egyik legszebb ünnep. Várja felnőtt, gyermek egyaránt. Sok karácsonnyal kapcsolatos szokásunk feledésbe merült, így a betlehemezés is.
Az első füzetben egy óvodásoknak szóló betlehemes játékot találsz.


letöltés
Naponta szembesülünk a rohanó életforma, a megváltozott életkörülmények, a korszerű közlekedés negatív hatásaival. Szomorú tény, hogy napjainkban magas arányban mutathatók ki, már óvodás korban is a mozgásszervi elváltozások, pl. helytelen testtartás, lúdtalp, gerinc problémák
A füzetben leírt gyakorlatok rendszeres alkalmazása segíti a helyes testtartás megőrzését. Óvodánkban ezeket és hasonló gyakorlatokat minden nap végzünk a gyerekekkel.letöltés
Az óvodáskorú gyermekek elsődleges tevékenysége a játék. A játékban figyelemre, megfigyelésre, érzékelésre, észlelésre és a gondolkodási műveletek alkalmazására van   a szüksége a résztvevőknek. Olyan játékos helyzeteket kell teremtenünk, melyek észrevétlenül fejlesztik az egész személyiséget. A matematikai jellegű játékok a gondolkodás fejlesztésének széles lehetőségét biztosítják. Ki kell használnunk a gyermekek problémák iránti érdeklődését és tenni akarását!
letöltés
Az ismeret és tapasztalatszerzést szolgáló képességek közül legalapvetőbb az észlelés. Függ a figyelemtől, a motiv ációtól.
Iskoláskor előtt fontos az észlelési folyamat összetevőinek erősítése.
A füzetben található játékok a vizuális észlelés fejlesztését szolgálják.

letöltés
Két betlehemes játékot találtok a füzetben, nagyobbaknak, ill. kisebbeknek.
Játsszátok örömmel!
letöltés

A mozgás önmagában is örömforrás a gyermekek számára, mesébe illesztve talán még nagyobb élvezetet jelenthet a számukra.
Itt találtok egy példát, amely a "Föld modulba" is beilleszthető.

letöltés


A Pek-torna mozgásfejlesztő program gyakorlatai segítik a helyes testtartás megőrzését, ill. a beilleszkedési, magatartási, tartásproblémákkal küzdő gyermekeknek nyújt segítséget.

 

letöltés


letöltés


Az óvodákban a vizuális tevékenységek sokasága áll a gyermekek rendelkezésére,melyek fejlesztik egész személyiségüket.A jó motiváció felkelti az érdeklődésüket, kíváncsiságukat az újabb technikák iránt. Szívesen fognak ceruzát, ecsetet, krétát a kezükbe és kezdik el az alkotó tevékenységet.

Kodály Zoltán szerint a zenei nevelésben pótolhatatlan az óvoda szerepe. Az óvodai zenei nevelés a gyermekeket élményhez juttatja, formálja zenei ízlésüket, esztétikai fogékonyságukat. Megszeretteti a gyermekekkel az éneklést, fejleszti zenei hallásukat, ritmusérzéküket, mozgáskultúrájukat.

A gyerekekhez nagyon közel állnak a dínók és a bábok. A kettő ötvözése garantálja a sikert. A téma sok új ismeret átadására, közös munkára, tevékeny napokra ad lehetőséget.
A terv saját ötletekkel, tapasztalatokkal bővíthető.
  


 Mesét hallgatni minden gyermek szeret.Ha ezt bábok segítségével tesszük, még    aktívabb a gyermekek érdeklődése, részvétele. Tudjuk, hogy a bábjátéknak számos képességfejlesztő hatása van - bővül a szókincs, szárnyal a képzelet, javul a koncentrációs képesség, fejlődik az emlékezet, erősödik az önbizalom a közösségi érzés. Használjuk ki a bábozás lehetőségeit, akár síkbábokkal, ujjbábokkal,  vagy kesztyűbábokkal, hogy minél változatosabb utazásokra vihessük a gyerekeket a mesék világába.

  

                


Saját tapasztalatom, hogy a mozgás, a mese és egy kis drámajáték együtt, csak sikeres lehet óvónőknek és gyermekeknek egyaránt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...