Rendszeres olvasók

2012. jan. 21.

Kísérletek vízzel, hóval, jéggel 2.


A kompetencia alapú programcsomagban januártól a "VÍZ" időszaka következik. Télen is számtalan lehetőség nyílik a kísérletezésre. Egyszerű törvényszerűségekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek pl: a víz halmazállapot változásai, fagyás, olvadás,lecsapódás, mi úszik, lebeg, süllyed a vízben, milyenek a hópelyhek a nagyító alatt stb.
Sajnos felénk még nem volt nagy hó, nem tudtunk még havas játékokat játszani, de a vízzel már több kísérletet végeztünk. Feltöltöttük a homok-víz asztalunkat és kezdődhetett a játék. Megtapasztalták a hideg és meleg víz keveredését, a víz tulajdonságait (színtelen, szagtalan, felveszi az edény formáját), ismerkedtek az űrmértékkel. Most biztos arra gondoltok, hogy úszott az egész csoportszoba! Az idősebbek, akik már az előző években is használták a víz asztalt, jól ismerik a szabályokat: ruhaujj felhúzása, kéztörlés stb. - teljesen szárazak maradtak. A kicsik közül néhányan vizesek lettek, de ők is meg fogják tanulni, hogyan maradjon száraz a ruhájuk.


Nagyítót készítettünk egy pohárra helyezett folpack segítségével. A pohárba egy apró műanyag játékot tettünk, a folpack mélyedésébe vizet öntöttünk. Ezen keresztül nézve nagyobbnak láttuk a a játékot.Legnagyobb sikere a tavirózsa kísérletnek volt. Először egy sablon segítségével meg kellett rajzolniuk, kivágni és kiszínezni a tavirózsát. Majd a szirmait a középpontba behajtani. Ezután vízre helyezték a tavirózsákat, melyek pillanatok alatt kinyíltak. Hogy miért, hát ebből hosszas vita kerekedett.Nézzétek meg ti is a virágzást!


Forrás: Szórakoztató kísérletek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...