Rendszeres olvasók

2009. aug. 13.

Szobatisztaság 1.




Régebben az óvodába lépés szigorú feltétele volt a szobatisztaság. Ma már az óvodák többségében rugalmasabban kezelik a kérdést. A gyermekek fejlődési üteme eltérő, de a többség 3 éves kora körül válik szobatisztává. Szobatiszta az a gyermek, aki vizeletét, székletét visszatartja, szól az anyukájának, kéri a bilit, vagy szalad a WC-re. Tehát ő figyelmezteti a felnőttet, nem pedig fordítva. Nem szobatiszta még az a gyermek, akit az anyukája bilire ültet, amikor mocorogni kezd játék közben, vagy étkezés után és ez legtöbbször sikerrel jár.

A szobatisztaság eléréséhez bizonyos testi lelki, értelmi fejlettségre van szükség. Ez kb. 2-3 éves kor között következik be. Ebben a korban szinte egyik napról a másikra szobatisztává válnak a gyerekek. A nappali szobatisztaság kialakulása után hamarosan az ágytisztaság is kialakul - éjjel is száraz marad a pelus. Szakemberek véleménye szerint nem jó, ha éjjel felébresztjük a gyermeket, bilire ültetjük, mert így később fogja megszokni, hogy pisilés nélkül átaludja az éjszakát.

Nem érdemes siettetnünk, erőltetnünk a szobatisztává válást, esetleg büntetni a gyermeket a sikertelenség miatt, mert ezzel csak késleltetjük a szobatisztaság kialakulását. A bilire szoktatást is játékosan kezdhetjük, ültessük a babát is a bilire, hátha kedvet kap a gyermekünk is. Ha a gyermek már készségesen ráül a bilire, zavarja már a pelenka és a tartalma, állandóan letépi magáról a pelust, akkor elkezdődött a szobatisztává válás folyamata. Ezután már rövid időn belül jelezni fogja szükségleteit.

Az óvodakezdés időszakában a gyerekek egy részénél előfordulhat, hogy sorozatosan bepisilnek. Ez a gond a beszoktatás után legtöbbször megszűnik. Nem kell nagy gondot fordítani rá!

Ha a szobatisztaság évekkel későbbre tolódik ki, annak már valószínű, hogy valami testi, vagy pszichikai okai lehetnek. Bár újabban, az orvosok véleménye is megoszlik, nem mindenki tartja kórosnak, ha a szobatisztaság 4-5 éves korra alakul ki.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...