Rendszeres olvasók

2017. jan. 25.

Gyurma házilag 2.


A finommotorika fejlesztésének egyik játékos lehetősége a gyurmázás. A kis kezek ügyesítésével alapozzuk meg az iskolai írás tanulás folyamatát. A gyurmázás során erősödnek a kéz izmai, a mozdulatok finomodnak, megismerik a gyermekek  a gyurma állagát, fejlődik a tapintásos észlelésük, szem-kéz koordinációjuk. Nem mellesleg fejlődik a megfigyelőképességük, memóriájuk, hiszen egy mintát követve tevékenykednek, amit fel kell idézniük, ügyelve az apró részletekre. Egy régi bejegyzésemben már leírtam egy nagyon jó, házilag is egyszerűen elkészíthető receptet. Nem olyan régen találtam még két jó receptet.

Porcelán gyurma - Karácsony előtt gyönyörű díszeket készíthetünk belőle, mert csillogó

Hozzávalók:


1 csésze szódabikarbóna
1/2 csésze kukoricakeményítő
3/4 csésze víz

A szódabikarbónát a keményítővel összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet. Kis lángon főzzük, amíg gyurma állagú lesz. Fóliába téve hagyjuk kihűlni.  Formázzuk, kiszúrjuk a formákat és nagyon alacsony hőfokon szárítjuk, kb 1 órát. Néha megforgatjuk. Nem sütjük, mert megbarnul!!


forrás:


Levendula gyurma


Hozzávalók:

2 bögre sima liszt
fél bögre só (finom szemű)
2-3 evőkanál növényi olaj
lila ételszínezék
5-6 levendulavirágzat - morzsoljuk le a szemeket, csak ezekre lesz szükségünk
3-4 csepp glicerin - ez el is hagyható, de puhább, selymesebb tőle a gyurma
levendulaolaj (100 %-os, kb. a 10 ml-es üvegecske egyharmadát), de lehet többet is, ha még intenzívebb illatot szeretnétek
1 bögre forró víz.

Egy keverőtálba keverjük el kanállal a hozzávalókat, majd kézzel gyúrjuk gyurma állagúra. Ha nem állna össze egy pici vizet tehetünk hozzá. Ezek után kinyújtjuk és formákat szúrhatunk ki belőle, süti pecséttel díszíthetjük.
Ez a gyurma szobahőmérsékleten keményre szárad.

forrás:
Köszönöm, hogy leírod a véleményedet!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...