Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2017. jan. 25.

Gyurma házilag 2.


A finommotorika fejlesztésének egyik játékos lehetősége a gyurmázás. A kis kezek ügyesítésével alapozzuk meg az iskolai írás tanulás folyamatát. A gyurmázás során erősödnek a kéz izmai, a mozdulatok finomodnak, megismerik a gyermekek  a gyurma állagát, fejlődik a tapintásos észlelésük, szem-kéz koordinációjuk. Nem mellesleg fejlődik a megfigyelőképességük, memóriájuk, hiszen egy mintát követve tevékenykednek, amit fel kell idézniük, ügyelve az apró részletekre. Egy régi bejegyzésemben már leírtam egy nagyon jó, házilag is egyszerűen elkészíthető receptet. Nem olyan régen találtam még két jó receptet.

Porcelán gyurma - Karácsony előtt gyönyörű díszeket készíthetünk belőle, mert csillogó

Hozzávalók:


1 csésze szódabikarbóna
1/2 csésze kukoricakeményítő
3/4 csésze víz

A szódabikarbónát a keményítővel összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet. Kis lángon főzzük, amíg gyurma állagú lesz. Fóliába téve hagyjuk kihűlni.  Formázzuk, kiszúrjuk a formákat és nagyon alacsony hőfokon szárítjuk, kb 1 órát. Néha megforgatjuk. Nem sütjük, mert megbarnul!!


forrás:


Levendula gyurma


Hozzávalók:

2 bögre sima liszt
fél bögre só (finom szemű)
2-3 evőkanál növényi olaj
lila ételszínezék
5-6 levendulavirágzat - morzsoljuk le a szemeket, csak ezekre lesz szükségünk
3-4 csepp glicerin - ez el is hagyható, de puhább, selymesebb tőle a gyurma
levendulaolaj (100 %-os, kb. a 10 ml-es üvegecske egyharmadát), de lehet többet is, ha még intenzívebb illatot szeretnétek
1 bögre forró víz.

Egy keverőtálba keverjük el kanállal a hozzávalókat, majd kézzel gyúrjuk gyurma állagúra. Ha nem állna össze egy pici vizet tehetünk hozzá. Ezek után kinyújtjuk és formákat szúrhatunk ki belőle, süti pecséttel díszíthetjük.
Ez a gyurma szobahőmérsékleten keményre szárad.

forrás:
Köszönöm, hogy leírod a véleményedet!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...