Rendszeres olvasók

2011. dec. 10.

Csíra


A napokban egy anyuka meglepett minket egy csíráztató tállal. Ki is próbáltuk azonnal - lila káposzta magokkal.A csíráztatásról és a csírák jótékony hatásáról hallottam már. Sokféle vitamint tartalmaznak:
  • Zsírban oldódó vitaminokat: A, E, D, K vitamin
  • Vízben oldódó vitaminokat: B1, B2, B6, B12, C vitamin, folsav.
Kicsit utána néztem, milyen magvakat lehet csíráztatni. Rengeteg félét! Gabonaféléket: búza, zab, árpa, rozs, köles....., hüvelyeseket: zöldborsó, csicseri borsó, lencse, bab....., olajos magvakat: napraforgó, tökmag, szezámmag..., zöldségféléket: brokkoli, cékla, retek, káposzta...., fű és lucernaféléket: lucerna, vöröshere, ruccola, hajdina.

A DR IMMUN oldalon a csíráztatás módjáról, a magvakról, tápanyagtartalmukról, a betegségeket megelőző hatásukról olvashattok.

A gyerekek minden új iránt nagyon fogékonyak. Sűrűn szaladtak ellenőrizni mennyit nőttek a hajtások. Alig várták, hogy megkóstolhassák és a többségüknek ízlett is. Városunkban szeptemberben indult el a "menza program", melynek célja az egészséges ételek megismertetése, megszerettetése. Biztos eredményes lesz ez a kezdeményezés, hiszen emlékszem arra, amikor először küldtek müzlit tízóraira, micsoda fintorgással ültek asztalhoz a gyerekek. Ma pedig már az egyik kedvencük a müzli.Azért legközelebb nagyobb mennyiséget kell majd csíráztatnunk, mert ez kevésnek bizonyult!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...