Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2010. jún. 23.

Nyár az óvodában


„A gyermek a miénk is, az enyém, a tied, mindannyiunké.” 
(Hermann Alice) 

 Vége az iskolai évnek, ilyenkor az oviban is csökken a létszám - egy kicsit. A GYES-en lévő szülők egy része otthon tartja a gyermekét. Nincs is ennél jobb, hiszen a gyermek otthon érzi a legjobban magát, még akkor is, ha neki van a világon a legaranyosabb óvó nénije. Az édesanyát nem helyettesítheti senki!  A GYES-es szülők másik része  helyesebbnek tartja,, ha a gyermeke nyáron is óvodába jár. Pedig ilyen gyönyörű  időszak, mint a GYES nem lesz többet!  Sok anyukához hasonlóan  annak idején én is nagyon élveztem az itthon töltött éveket. Jó kis napirendünk volt, mindkét gyermekemre  jutott idő, a háztartásra, sétákra, gyerek összejövetelekre, kézimunkára és még sok egyéb dologra. Persze a mai anyukák is nagyon kreatívak, ahogy itt a blogokon olvasom.

Sajnos a mai világban a gyermekek egyre több időt töltenek az óvodában, még nyáron is szüleik elfoglaltsága miatt. Nem ritka  az olyan gyermek, aki reggel 7 órától, délután 5 óráig az óvodában van.  Alig tölt néhány órát a szüleivel. Sőt, vannak olyan gyermekek is, akiket a  nyár folyamán a város összes ügyeletes óvodájába beírattak, tehát gyakorlatilag  egy napot sem töltenek otthon. Szegények!!
 
A nyári óvodai élet azért eltér a megszokottól. A csoportok összevontan működnek, vendég gyerekek érkeznek más óvodákból, szabadságon vannak a megszokott óvó nénik, a dajka nénik folyamatosan végzik a nagytakarítást. Szóval, átgondolt szervezést igényel a nyári élet megtervezése. Az ovinkban  azért igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten változatos tevékenységeket biztosítani a gyermekeknek, hogy minél kellemesebben töltsék a nyarat az óvodában. Sok kézműves tevékenységet kezdeményezünk a szabadban, homokozunk kuckókat építünk az óvoda csendesebb zugaiban és persze sokat pancsolunk.

Sokat beszélgetünk mostanában a gyerekekkel a nyárról - nagyon várják már a  szünetet. Ahogy mi felnőttek elfáradunk egy év alatt, a gyerekek is kimerülnek, hiszen nekik az óvoda a "munkahelyük". Előre örülnek, hogy együtt lesz otthon mindenki . Még akkor is, ha idén talán nem terveztek nyaralást. Ősszel, amikor megkérdezem őket, hogy hol nyaraltak, sokan mondják, hogy a strandon. A gyereknek nem a távolság a fontos, nem az a lényeg, hanem az együttlét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...