Rendszeres olvasók

2012. nov. 23.

Időjárás térkép

 Az óvodáskorú gyermekekre nem jellemző, hogy szándékosan meg szeretnének tanulni valamit. Tapasztalataikat spontán tanulás útján szerzik. Ez a tény az óvónőtől tudatos tervező munkát igényel.  Minél több és változatosabb tevékenységi lehetőséget kell biztosítania, olyanokat, amelyek felkeltik a gyermekek érdeklődését. Arra kell törekednie, hogy a tevékenykedés közben a gyermekek szerezzenek minél több tapasztalatot, legyen lehetőségük felfedezésre, önállóan döntésre, alkotásra. Ez biztosítja, hogy szinte észrevétlenül bővülnek ismereteik.

Az időjárás térkép erre a játékos ismeretszerzésre ad lehetőséget. Míg reggelente az óvodába érkeznek, saját testükön tapasztalják, hogy milyen az idő. Ennek megfelelően rakják ki a jeleket (gyurmaragasztóval). Ezt annyira szeretik, hogy soha nem felejtik el. Így, nap, mint nap szóba kerül az őszi időjárás és jellemzői. Már a jelek is, amiket használunk, sok gyermek számára új ismeretet jelentett (köd, dér, zúzmara). Persze a rakosgatás közben a beszélgetések során sok egyéni élmény megbeszélésére is sor kerül.

Egyre kevesebb a levél a fán. Sokszínűek a levelek. Miért hullanak le?

Esik az eső (a felhők fajtái:: esőfelhő, hófelhő, bárányfelhő), fúj a szél (fajtái: szellő, szél, viharos szél, orkán stb.)

Havas eső, jeges eső, dara

Napsütés (süt, de már nem melegít)

Havazás ( hópelyhek nagyító alatt)

Köd
Nem egy különleges lehetőség, de a rakosgatást élvezik a gyerekek.

Köszönöm, hogy leírod a véleményedet!
 

2012. nov. 22.

A ravasz harkály - filcmese

 Nagyon megkedveltük a filcmeséket, én is és a gyerekek is! 
Ez a mese is a Mini Manóban jelent meg (XI. évf. 2.szám.)




Köszönöm, hogy leírod a véleményedet!
 

2012. nov. 10.

Miért fekete a varjú? - filcmese

Egy újabb filcmese kellékeivel készültem el. A Mini Manó X. évf. 9. számában találtam ezt a mesét. Témánk az elkövetkező két héten: Hidegebbre fordul az idő. Változások megfigyelése: színek, hőmérséklet, szél, eső, köd, dér, zúzmara, öltözködés stb. Az óvoda környékén, ha lehűl a levegő, mindig sok a varjú, sokszor nézegettük őket tavaly is. Idővel olyan szelídek, hogy egészen közelről meg lehet őket figyelni. Remélem tetszeni fog ez a filcmese is a gyerekeknek, ugyanúgy, mint az Iciri piciri.


És a mese:


A szkennelés nem sikerült túl jól, nézzétek el!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...