Rendszeres olvasók

2010. szept. 16.

Hol hallod a hangot?


Mielőtt ezt a játékot játszanánk ismerkedünk a környezetünk hangjaival (zörejek, hangszerek stb.), majd konkrét beszéd hangokra figyelünk játékos keretek között, mozgással kísérve.

Ebben a játékban a gyerekeknek egy adott  hangot kell felismerniük szavakban és azt, hogy a szó elején, közepén, vagy a végén hallják az adott hangot. Minden magánhangzóhoz és mássalhangzóhoz 5-6 képet készítettem, úgy, hogy az adott hang szerepeljen a szó elején, közepén és a végén is.

Pl,: a "zs" hang képei: zsák, rózsa, zseb, pajzs, dézsa, darázs


az "u" hang képei: uborka, kapu, gyufa, batyu


A játékban résztvevők húznak egy képet és megnevezik, többször kiejtik,  mit látnak rajta. A képet elhelyezzük egy vonat első vagonjába, ha elől halljuk az adott hangot. A második vagonba kerül az a kép, ahol középen halljuk az adott hangot. Az utolsó vagonba pedig az a kép kerül, ahol a szó végén halljuk a hangot. Egy vagonba több kép is kerülhet.


Élvezetes játék, soha nem esik ki senki, mert kisegítjük egymást.


2010. szept. 14.

Papírsárkány

A kompetenciában július, augusztus és szeptember a levegővel kapcsolatos ismeretek, tapasztalatok megszerzésének  hónapjai. Ezen héten a levegő mozgásával, a légi közlekedési eszközökkel foglalkozunk.
Ma a nagyokkal, akik még igazából csak középsősök papírsárkányt készítettünk. Örömmel tevékenykedtek és még nagyobb örömmel próbálták ki az udvaron a sárkányeregetést. (Sajnos teljesen szélcsendes idő volt ma.)Témahetünk így alakul:

(Jelölések: zöld: Tématerv-javaslatokból átvett; fekete: HOP; Gy: saját gyűjtemény; Ki: kiscsoport; N: nagycsoport)

Külső világ tevékeny megismerése
Zenei nevelés – Zenevarázs

- Fújja a szél a fákat (m)
- Kiszáradt a diófa
- Lipem lopom
Egyenletes lüktetés koppantás, taps.

Zenevarázs
Kendőtánc 2.43.o.
Élő-élettelen környezet
Matematika

- A levegő mozgásai L.5.Ki.
A  levegő mozgatja a gyertyalángot, a virágokat, fákat .
A levegő mozgásának erőssége: fuvallat, szellő, szél, orkán.
- A felhők fajtái: gomolyfelhő, párnafelhő, fátyolfelhő, sűrű esőfelhő

- Légi közlekedés N.
Ki utazott repülővel nyaralni?
Légi közlekedési eszközök: repülő, vitorlázó repülő, helikopter, űrhajó..

- Számosság megállapítása. Több, kevesebb Ki.

- Sárkányok a szélben L.4.N

Vizuális nevelés

- Szalagos pálca készítése L.5.Ki.

- Papírsárkány készítés N.

- Szélcsengő készítése L.4.N.
Képességfejlesztés, attitűdök
- A levegő mozgásának látással és tapintással történő megtapasztalása.
- Téri irányok megtapasztalása.
- Új szavak megismerése.
-  Ellentét párok: fel, le, széllel szemben, hátszéllel stb.
- Vizuális percepció, gondolkodás fejlesztés


Irodalmi nevelés

 - Kányádi Sándor: Zivatar Ki.

- Szabó Lőrinc: A szél meg a nap L.4.N.


Testnevelés

- Egyszerű labdatechnikai elemek gyakorlása
- Nekifutásból magasugrás
- Csúszás hason fekvésben padon
J. Tyúkanyó és kiscsibék
Sorverseny
Játék, tevékenységek

- Kísérlet: Hogyan lehet lebegtetni a pingponglabdát?
- Papír, pingponglabda fújása szívószállal.
- Séták alkalmával és az udvaron megfigyeljük a szél és a felhők mozgását.
- Szélcsengő, pillangó, szalagos pálca készítés.
- Játék ejtőernyővel
- Szappanbuborék fújás
- „Esőjáték” (ötlettár)
-  Névszólító
- Ki nincs velünk?
- Dobókocka játék (mat.j.)
- Találós kérdések
Pek-torna

- Finommozgás:
Kagyló válogatás

- Alapgyak:
Sorba felálltok..
J.Repülők

- Nagylabda gyak. Gördülés előre, hátra
J. Körbe-körbe

Lábtorna: Gy.1.
J. Terpesz fogó

2010. szept. 12.

A beszoktatás első hetei

Túl vagyunk az első nehézségeken!

Öt új kiscsoportos érkezett a csoportunkba, két pici lány és három kisfiú. Közülük ketten bölcsisek voltak. A beszoktatást könnyíti meg, hogy minden új gyermeket meglátogatunk otthon, ismerkedünk velük és szüleikkel.
Nálunk az a szokás, hogy az első napokat a szülőkkel együtt töltik a gyerekek  az óvodában. Fontosnak tartjuk a fokozatosságot. Minden gyermek másképp fogadja az új környezetet, a szülőktől való elválást. Vannak, akik édesanyjukkal szépen eljátszadoznak az első napokban, vannak akik csak nézelődnek, de rángatják anyjuk karját, hogy induljanak már haza. 2-3 nap eltelte után tudunk tanácsot adni a szülőknek, hogy az ő gyermekük esetében mi legyen a következő lépés. Legtöbbször jó megoldásnak bizonyul, ha  együtt játszás után 1-2 órára elmegy a szülő, majd visszajön a gyermekéért és együtt indulnak haza. Ez az idő minden nap egy kicsivel hosszabb lehet. Persze mindezt meg is beszélik a gyermekükkel!
Az óvodai életre való átállás még így sem könnyű! Vannak gyermekek, akik az első héten semmi ellenállást nem tanúsítanak, de a következő hetekben vigasztalhatatlanok. Vannak, akik nem esznek,vagy nem pisilnek. Így próbálnak ellenállni az új helyzetnek. Ez szívbemarkoló szülőnek, óvónőnek egyaránt, de általában hamar elmúlnak ezek a problémák. Hiszen annyi új, kellemes élmény éri őket: sok új játék, mese, ének, bábozás, az óvó néni dédelgetése, simogatása, a nagyobb gyerekek kedveskedései.
Nagy nehézség a kicsik számára a délutáni alvás. Lefeküdni egy idegen helyen, anya nélkül......nem könnyű elfogadnia a gyermekeknek, bármit is mondanak nekik. 
Idén mi is egy hétig próbáltuk Andriskát meggyőzni, hogy próbálja ki az ágyikóját. Napról, napra "araszolgattunk". Először csak ücsörögtünk az ágyon (3 napig). A világ minden kincséért sem tette volna le a fejét, pedig a szeme már majdnem leragadt. Aztán végül is a mese segített: "Álomtündér" üzenete, ajándéka. Igaz, hogy pizsamát még nem húzott fel, de pénteken már egy jó nagyot aludt.
Erről  jutott most az eszembe, hogy 3 évvel ezelőtt egy pici (2,5 éves) fiú hetekig csak a hasamon tudott elaludni. Előtte hosszú heteken keresztül ölben töltötte az alvásidőt, hiába próbálkoztunk mindenfélével, nem aludt el. Mára már ügyes nagy ovis lett!

Sokszor leírtam már, hogy minden gyermek más-más egyéniség, de rövidebb, vagy néha egy kicsit hosszabb idő alatt mindegyikhez meg lehet találni az utat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...