Rendszeres olvasók

2010. jún. 27.

JÁTÉK

Játék Kalexnál!
Írj az oldalán egy megjegyzést és hirdesd a játékot a saját blogodon.


Nézz körül nála, gyönyörű dolgokat készít!


2010. jún. 23.

Nyár az óvodában


„A gyermek a miénk is, az enyém, a tied, mindannyiunké.” 
(Hermann Alice) 

 Vége az iskolai évnek, ilyenkor az oviban is csökken a létszám - egy kicsit. A GYES-en lévő szülők egy része otthon tartja a gyermekét. Nincs is ennél jobb, hiszen a gyermek otthon érzi a legjobban magát, még akkor is, ha neki van a világon a legaranyosabb óvó nénije. Az édesanyát nem helyettesítheti senki!  A GYES-es szülők másik része  helyesebbnek tartja,, ha a gyermeke nyáron is óvodába jár. Pedig ilyen gyönyörű  időszak, mint a GYES nem lesz többet!  Sok anyukához hasonlóan  annak idején én is nagyon élveztem az itthon töltött éveket. Jó kis napirendünk volt, mindkét gyermekemre  jutott idő, a háztartásra, sétákra, gyerek összejövetelekre, kézimunkára és még sok egyéb dologra. Persze a mai anyukák is nagyon kreatívak, ahogy itt a blogokon olvasom.

Sajnos a mai világban a gyermekek egyre több időt töltenek az óvodában, még nyáron is szüleik elfoglaltsága miatt. Nem ritka  az olyan gyermek, aki reggel 7 órától, délután 5 óráig az óvodában van.  Alig tölt néhány órát a szüleivel. Sőt, vannak olyan gyermekek is, akiket a  nyár folyamán a város összes ügyeletes óvodájába beírattak, tehát gyakorlatilag  egy napot sem töltenek otthon. Szegények!!
 
A nyári óvodai élet azért eltér a megszokottól. A csoportok összevontan működnek, vendég gyerekek érkeznek más óvodákból, szabadságon vannak a megszokott óvó nénik, a dajka nénik folyamatosan végzik a nagytakarítást. Szóval, átgondolt szervezést igényel a nyári élet megtervezése. Az ovinkban  azért igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten változatos tevékenységeket biztosítani a gyermekeknek, hogy minél kellemesebben töltsék a nyarat az óvodában. Sok kézműves tevékenységet kezdeményezünk a szabadban, homokozunk kuckókat építünk az óvoda csendesebb zugaiban és persze sokat pancsolunk.

Sokat beszélgetünk mostanában a gyerekekkel a nyárról - nagyon várják már a  szünetet. Ahogy mi felnőttek elfáradunk egy év alatt, a gyerekek is kimerülnek, hiszen nekik az óvoda a "munkahelyük". Előre örülnek, hogy együtt lesz otthon mindenki . Még akkor is, ha idén talán nem terveztek nyaralást. Ősszel, amikor megkérdezem őket, hogy hol nyaraltak, sokan mondják, hogy a strandon. A gyereknek nem a távolság a fontos, nem az a lényeg, hanem az együttlét.

2010. jún. 17.

Kirándultunk



Június elején minden évben kirándulunk a gyerekekkel, legtöbbször a közeli Steigervald tanyára. Nagy előnye, hogy nincs messze, de azért busszal kell utazni, amit nagyon élveznek a gyerekek. Olyan környezetben lehetünk, ahol kellemesen és hasznosan tölthetünk el egy délelőttöt. Mindig nagy szeretettel, régi ismerősként várnak bennünket.






A kirándulást megelőző napok lázas készüléssel teltek el, na és izgalommal is, az időjárás miatt. Szerencsénk volt, gyönyörű időt fogtunk ki. Kisétáltunk a buszpályaudvarra és felszálltunk a buszra. Sok gyermeknek az ilyen fajta utazás teljesen ismeretlen hiszen soha nem utazott még busszal. Az ovisok többségét kocsival hozzák szüleik az óvodába, sokszor még a szomszédos utcákból is. (Sajnos!) Ezek a gyerekek hamar elfáradnak még egy rövidebb séta alkalmával is. Sok szülő nem is gondol arra, hogy milyen nagy élmény lehet a gyermeke számára busszal, vagy vonattal utazni! Arról nem is beszélve, hogy utazás közben mennyi ismeretet, tapasztalatot szerezhetnek a gyerekek: jegy vásárlás, fizetés, viselkedés, udvariasság, stb.

Már a buszról is rengeteg volt a látnivaló: legelésző birkák, tehenek, röpködő madarak, viruló bokrok, fák. Az út nem volt olyan hosszú, hogy unalmassá váljon, de azért mindenki örült, amikor megérkeztünk. Kerestünk egy "jó kis helyet", letelepedtünk. Tízórai után felfedező útra indultunk, megnéztük az állatokat. A kirándulásnak fontos célja volt, hogy itt a tanyán természetes környezetben láthassuk az állatokat. A baromfiudvarban megfigyelhettük a szárnyasok mozgását, hallhattuk a hangjukat. Közelről nézegettük a birkákat, lovakat, teheneket,nyulakat. A lovak istállójában megcsodáltuk a fecskék gyors reptét, a kicsinyek etetését. Nincs is annál jobb, amikor a gyerekek nem csak képekről, vagy a TV-ből ismerkedhetnek az állatokkal. Szerencsések azok a gyermekek, akiknek ismerősöknél, nagyszülőknél is lehet ilyen élményekben részük.
A nap fénypontja volt a kocsikázás és a lovaglás. Még a legbátortalanabb gyerekek is felültek a ló hátára. (Sokat olvashatunk a lovaglás terápiás lehetőségeiről.) Dél felé már a kisebbek elfáradtak, de azért még lecsúszott a finom krumplipaprikás, amit ebédre kaptunk.
A busz 1 órára jött értünk. A visszafelé úton a picik többsége elaludt. Amikor az óvodába értünk fáradtan borultak szüleik nyakába.

A következő napokban a gyerekek "tele voltak élményekkel". A gyermek játéka élményekből táplálkozik és ez fontos a számára. Ez lehet pozitív és negatív is. Élmény egy "harcos, lövöldözős" rajzfilm is, amiből egyre többet láthatnak a mai gyerekek. Persze ez is kell NÉHA. Na, de állandóan?
Öröm volt látni a kirándulás után, hogyan építettek tanyát, rakták ólakba az állatokat a gyerekek. A nagyok komolyan elbeszélgettek élményeikről: "Emlékszel, amikor...." Szép alkotások is születtek, amikor újra megbeszélhettük, hogy pl. milyennek láttuk a csigákat és a bogarakat a nagyító alatt. Beszélgettünk az időjárásról, az évszakokról, növényekről, a természet szépségéről, védelméről.
Csak EGY kirándulás számtalan lehetőséget adott az ismeretek bővítésére, képességek, készségek fejlesztésére.

Lovas tanya -érdemes ellátogatni családoknak is.

2010. jún. 1.

Tanuljunk varrni!








A varrás szórakoztató és hasznos időtöltés.
Itt egy különleges ajánlat!

A varróház játékán dvd-t nyerhetsz, részeletekért kattints ide:
http://nyjatek.varrohaz.hu/?uid=zi6v

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...