Rendszeres olvasók

2008. dec. 14.

Végre itt a karácsony!



Az ünnep megszakítja a hétköznapok egyhangúságát és nagy jelentőséggel bír a család életében. A szülők és a gyermek számára igen fontos, hogy olykor legyen egy kiemelt jelentőségű nap, amelyre lehet készülni. Névnap, születésnap, hagyományos ünnepek. Ahhoz, hogy a hétköznap ünnepnappá váljon elegendő egy gyertyát meggyújtani, szépen megteríteni a vacsorához. A vidámság, az izgalom az ünnepre való készülődés során felgyülemlő várakozásból fakad. Ezért mindig vonjuk be a gyermeket a tervezésbe és a készülődés folyamatába.

A karácsony Krisztus születésének ünnepe, a béke, a szeretet időszaka. Vajon a karácsony a gyermekünk számára és nekünk is egyet jelent a vidámsággal és a nyugalommal?
A kicsiknek a karácsony a Jézuska érkezését jelenti. A szülőknek azonban már hetekkel az ünnep előtt el kell kezdeni a készülődést. Ezért ilyenkor megnő a feszültség, a tennivalók sűrűsödnek, elvész a béke és a nyugalom. Az óvodáskorú gyermek pedig nem érti, hogy az ünnep idején, miért nem jut idő mesélésre, sétára, közös játékra.

A karácsony zsúfolt időszak. Összpontosítsunk az igazán fontos dolgokra! Szánjunk időt gyermekeink igényeinek kielégítésére: építsünk együtt hóembert, ha az időjárás engedi, sétáljunk, nézzük meg az ablakokon átszűrődő karácsonyi fényeket, otthon egy meghitt kuckóba húzódva olvassunk mesét. És tervezgessünk!!! Melyik nap készítünk karácsonyi süteményeket, milyen gyertyákat gyújtsunk esténként, mikor jönnek a nagyszülők, mit hozzon a Jézuska?
Olyan hagyományokat teremthetünk együtt, amelyek meghatározóak lesznek gyermekeink egész életében.
Az óvodában is a december a legszebb hónap. A gyerekek nagy izgalommal várják az ünnepeket. Az adventről, karácsonyról itt olvashatsz.
Karácsonyig ünnepi díszbe öltöztetjük az egész óvodát és a lelkünket is. Itt olvashatsz az ajándékozás pszichológiájáról.
A várakozás, a titkos sugdolózások adják az ünnepi készülődés izgalmát. Természetes anyagokból elkészítjük a betlehemet, füzéreket, díszeket a fenyőfára. Luca napján búzát ültetünk, ami az ünnepi asztalt díszíti majd. A mézeskalács sütésbe mindenki bekapcsolódik. Közben megbeszéljük, ki, mit szeretne kapni karácsonyra, mivel tudná meglepni szeretteit.
Mire eljön a karácsony, a fenyő, a mézeskalács illata átjárja az egész óvodát.
Azonban soha nem feledkezünk meg arról, hogy a karácsony a család ünnepe. Az óvoda nem pótolhatja és nem is helyettesítheti a család szerepét, csak kiegészítheti.

Még néhány karácsonyi link:

Márai Sándor szavaival kívánok békés boldog ünnepeket!

Márai Sándor: Az ünnepekről

"Ha az ünnep elérkezik, akkor ünnepelj egészen.
Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről.
Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata.
Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek!
Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség.
Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.
S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...